VÄLLUVS KYRKA

Välluvs kyrka är byggd på 1100-talet och är vackert belägen invid klockaregården, församlingsgården och hembygdsmuseet.

Välluvs kyrka

Välluvs kyrka byggdes troligen mellan 1150 och 1180 och består av ett romanskt långhus med ett nästan kvadratiskt kor med triumfbåge.

Kyrkans murar är uppförda av gråsten och triumfbågen och kyrkans sockel av finhuggen sandsten. På 1400-talet tillkom tornet.

Dopfuntens kupa av granit är från 1100-talets senare del med ett dopfat av mässing från 1600-talet.

Triumfkrucifixet av ek som hänger i triumfbågen är från 1200-talet. Detta ändrades redan under medeltiden då konungakronan ersattes av en törnekrona.

Den praktfulla altaruppsatsen är från 1600-talet och är målad 1624 av Sören Kiaer.

Kyrkan och församlingsgården (tidigare prästgård) ligger väl samlade mellan samhällena Påarp och Bårslöv. Församlingsgården användes som prästgård fram till slutet av 1890-talet. Byggnaden har sedan 1970 använts som församlingsgård.

Triumfkrucifixet i Välluvs kyrka är från 1200-talet. Klicka på bilderna för att se dem större. Foton: Olof Tholander

Altaruppsatsen i Välluvs kyrka är från 1600-talet och är målad av Sören Kiaer 1624. Foto: Olof Tholander

Interiör från Välluvs kyrka. Den rikt skulpterade predikstolen från 1627 bär den danske kungen Kristian IV:s namnskiffer. Foto: Olof Tholander

Välluvs kyrka är en populär vigselkyrka. Foto: Bo Stendahl

Dopfuntens kupa är från 1100-talet. Foto: Olof Tholander

Välluvs församlingsgård, som har en idyllisk trädgård, ligger intill Välluvs kyrka och det sevärda hembygdsmuseet. Där finns även en kryddträdgård med många växter.

Välluvs medeltidskyrka är bland annat en omtyckt vigselkyrka. Klicka på bilden för att se den större.

Välluvs kyrka i vinterskrud. Klicka på bilden för att se den större.

Välluvs kyrka

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

Välluvs kyrka rymmer 120 personer.