KROPPS KYRKA

Kropps kyrka ligger väl synlig på höjden vid Kropps trafikplats där E:4an och E:6an möts.

Kropps kyrka

Kropps kyrka byggdes troligen under första hälften av 1200-talet i romansk stil.

Kyrkans äldsta föremål, en dopfunt från 1100-talets förra hälft (Skånes äldsta, nu på Lunds historiska museum) antyder att det tidigare funnits en äldre kyrka, en stavkyrka i trä.

Under 1400-talet byggdes ett kryssvalv i koret och tre i långhuset. Från denna tid är kyrkans triumfkrucifix som nu är uppsatt på norra gavelns vägg i kyrkorummet.

Unik läktarpredikstol

Läktarpredikstolen med baldakin i senrenässans från 1616 av Statius Otto är en av få i Sverige som är placerad på sin ursprungliga plats framför triumfbågen.

Detalj från läktarpredikstolen, troligen snidad av Statius Otto 1616.

Prästfamiljen Rasmus Hoffgaards epitafium i Kropps kyrka.

Kropps kyrka är byggd på 1200-talet.

Läktarpredikstolen är tillverkad 1616 av Statius Otto.

Orgeln i Kropps kyrka är byggd av Frobenius orgelbyggeri 1950.

Läs mer om orgeln.

Kropps kyrka

Adress: Kropps kyrkväg 36, Mörarp

Kropps kyrka rymmer 180 personer.