••Kropps församling   Svenska kyrkan
Aktuella aktiviteter

Det händer i församlingen

 

 

 

Kyrkbio i Mörarp

 

Några fredagar klockan 18 öppnar vi upp Mörarps kyrka för Kyrkbio. Vi visar filmer med olika teman och budskap och vid varje tillfälle bjuder vi på popcorn och dricka.

(Barn under nio år kommer i vuxet sällskap.)

 

Fredag 7 december klockan 18 visas ”Astrid Lindgrens jul” och fredag 1 februari ser vi Walt Disney och Pixars film ”Den gode dinosaurien”.
 

 

 

 

 

Mässa med klarinettmusik

 

På andra söndagen i advent den 9 december blir det till mässa i Välluvs kyrka klockan 11 som leds av Maria Dahlman. Joakim von Rosen spelar advents- och julmelodier på klarinett och Olof Tholander är organist.

 

Vi sjunger vackra adventspsalmer som "Bereden väg för Herran" och "Det susar genom livets strid". Vi sjunger psalm nummer 103, 641:7, 107, 421, 109, 39 och 104.

 

 

 

 

 

Julkonsert
 

Mörarps kyrka
Söndag 9 december kl. 17

 

Manskören Lyran bjuder på ett advents- och julprogram under ledning av Bo Stendahl. Kören har funnits i nästan 100 år och bildades en gång av en grupp sjungande bagare.

 

 


 

Julfester i december
 

Välkommen på julfest! Kropps församling anordnar i år tre julfester i våra församlingshem där vi i olika åldrar får umgås och fira julhögtid. Församlingen bjuder.

 

Anmälan till expeditionen, telefon 042-717 00, senast torsdagen den 29/11. Ange Björka, Mörarp eller Välluv vid anmälan.
 

I Björka församlingsgård blir det julfest för såväl liten som stor torsdagen den 6 december klockan 17.30 till cirka 20 med julmat, julmelodikryss och andakt. Kanske kommer till och med tomten på besök.
 

I Mörarps församlingshem blir det julfest måndagen den 10 december klockan 12–14.30. Anita Ewald sjunger och spelar för oss.
 

I Välluvs församlingsgård blir det julfest onsdagen den 12 december klockan 12–14.30. Även här är det Anita Ewald som underhåller till maten.

 

 

 

 

 

Messy Church
 

En enkel vardagsgudstjänst med kvällsmat och pyssel blir det följande tisdagar klockan 17.30–19.30: den 11 december i Mörarps församlingshem och den 12 februari i Björka församlingsgård.

 

 

 

 

 

Lekmannakårens program

 

Lekmannakåren i Kropps församling arrangerar regelbundet församlingsaftnar med trevliga program. Ordförande är Kurt Mellby.

 

Torsdag 13 december kl. 18.30

Lekmannakårens julfest i Mörarps församlingshem. Vi sjunger gamla och nya jul- och adventspsalmer. Musikdirektör Göran Elnegård är kvällens gäst.
 

Torsdag 10 januari kl. 18.30
Årsmöte i Kupan i Påarp. Hemlig gäst.

 

Torsdag 14 februari kl. 18.30
Församlingsafton i Mörarps församlingshem. Ingmar Skogar visar bildspel om ”Mongoliet – landet med den blå himlen”.
 

 

 

 

 

Luciakonserter
 

Frillestads kyrka
Torsdag 13 december kl. 18.30
Söndag 16 december kl. 16 och 18


Lucia kommer åter till Frillestads kyrka! Advent med sin förberedelse, med palmbladshurrande och förväntan – vi är på väg mot julen. Precis i mitten av advent nalkas Lucia med sitt eviga ljus som vi alla får glädjas över år från år.
 

På luciadagen bjuder några av våra barn- och ungdomskörer, tillsammans med Kropps diskantkör, in er till att fira lucia. Traditionella luciasånger står på programmet såsom ”Lusselelle”, ”Elva nätter före jul” och ”Lucia är här”.

 

På söndagen är det alla våra barn- och ungdomskörer och Björkakören som bjuder på luciasång.

 

Portarna öppnas 30 minuter före konsertens början.

Biljetter:
Vuxna: 50 kr.
Barn t.o.m. 12 år: Gratis, men alla måste ha en biljett!

 

Betalning med swish eller kontanter.

Biljetter finns:
 

På pastorsexpeditionen i Björka:
måndag–torsdag kl. 13–15,

telefon 042-717 00.
 

I Kupan i Påarp:
måndag kl. 14–19 (3/12 och 10/12)
tisdag kl. 17.30–20.30 (4/12 och 11/12).


I Mörarps församlingshem:
onsdagar kl. 13–14.30.
 

Platserna är numrerade.

 

Se alla musikarrangemang i jul!

 

 

 

 

 

Bokliden i Mörarp


På vårdboendet Bokliden i Mörarp firar vi gudstjänster klockan 15.30 tisdagarna den 18 december, 8 januari och 19 februari.
 

 

 

 

 

Julen i våra kyrkor


Välkommen till våra kyrkor i jul! Det blir bland annat julböner, midnattsgudstjänst och julottor med mycket musik. Våra kyrkor är smyckade med julkrubba och levande ljus och julens välkända psalmer sjungs.

 

Se alla tider här.
 

 

 

 

 

Julens sånger
 

Björkakyrkan
Annandag jul 26 december kl. 14


Sånglärkorna och Björkakören bjuder på klassiska julsånger som ”Jul, jul, strålande jul” och ”Gläns över sjö och strand” på gudstjänsten. Under julkaffet efteråt bjuds även på lite nyare toner som ”Hej, mitt vinterland” och ”Julens klockor ring”.
 

 

 

 

 

Julkonsert
 

Frillestads kyrka
Trettondedag jul 6 januari kl. 17

På trettondedag jul blir det julkonsert i Frillestad med Kropps vokalensemble, ungdomskören Chorus Mix och solisterna Carolina Tholander, sopran, och Henrik Lagercrantz, tenor. Annika Palmqvist spelar flöjt och Olof Tholander orgel och piano.
 

Vi får lyssna till traditionella julsånger från advent till trettondagstid och sjunga med i välkända julpsalmer. Det blir sånger som ”Stilla natt”, ”Gläns över sjö och strand” och ”O, helga natt”, men också Otto Olssons ”Advent” och julsånger av John Rutter.

 

Det blir klockspel från kyrktornet och efter konserten serveras glögg och pepparkakor.

 

Portarna öppnas klockan 16.30.
 

Biljetter:
Vuxna: 50 kr.
Barn t.o.m. 12 år: Gratis, men alla måste ha en biljett!

 

Betalning med swish eller kontanter.

Biljetter finns:
 

På pastorsexpeditionen i Björka:
måndag–torsdag kl. 13–15,

telefon 042-717 00.
 

I Kupan i Påarp:
måndag kl. 14–19 (3/12 och 10/12)
tisdag kl. 17.30–20.30 (4/12 och 11/12).

 

Platserna är numrerade.

 

 

 

 

 

Lunchservering i Mörarp

 

måndagar och torsdagar under terminerna klockan 12–13 serveras lunch i Mörarps församlingshem till en kostnad av 40 kronor. Klockan 11.45 hålls en andakt.

 

Det är nu juluppehåll för lunchserveringen. Nästa år börjar luncherna igen måndagen den 14 januari.

 

Se matsedeln.

 

 

 

 

 

Luncher i Påarp


Välkommen till våra luncher i Kupan i Påarp klockan 12 följande måndagar: den 21 januari, 4 februari och 18 februari. Lunchen inleds med andakt. Maten består av husmanskost och kostar 40 kronor.

 

 

 

 

 

Allsångskväll
 

Kom och sjung med Eva och Kurt Mellby med gäster. Följande dagar klockan 18–20 blir det allsång: onsdag 23 januari i Kupan i Påarp och onsdag 20 februari i Mörarps församlingshem.

 

 

 

 

 

Eftermiddagskaffe i Björka
 

Välkomna till en stunds gemenskap med en kopp kaffe med dopp.

 

I Björka församlingsgård träffas vi måndagen den 4 februari klockan 14. Eva och Kurt Mellby sjunger och visar bilder på temat ”Året i helg och söcken.”


Alla eftermiddagskaffe börjar klockan 14 och varar i cirka två timmar.

 

 

 

 

 

Kyrkosångernas favoriter


Söndagen den 10 februari klockan 17 bjuds det på kyrkosångernas favoriter vid kvällsgudstjänsten i Frillestads kyrka. Carolina Tholander sjunger omtyckta sånger som ”Herren är min herde”, ”Pie Jesu” och ”Ave Maria” och Olof Tholander spelar orgel.

 

 


 

 

Eftermiddagskaffe i Påarp
 

Välkomna till en stunds gemenskap med en kopp kaffe med dopp.

 

I Kupan i Påarp får vi den 22 februari lyssna till Kjell Arne Gren och Leif Ahlberg. De kommer att framföra musik på temat ”Sjung för Guds skull.”

Alla eftermiddagskaffe börjar klockan 14 och varar i cirka två timmar.

 

 

 

 

 

En stilla stund i vardagen
 

Välkommen till en stunds stillhet i Mörarps kyrka. I en enkel gudstjänst där bönen är i centrum får vi lyfta fram det som är viktigt för oss. Vi samlas i Mörarps kyrka varje onsdag mellan klockan 18 och 18.30 från och med onsdagen den 16 januari.
 

 

 

 

 

Hundpromenader
 

Klockan 18 varje torsdag går vi på promenad i Mörarp, samlingspunkt är församlingshemmets parkering. Vi går i långsam takt i ungefär en timme. Promenaderna vänder sig till alla som vill ha sällskap på sin kvällsrunda. Att promenera tillsammans ger både gemenskap och trygghet. Alla är välkomna att promenera med oss – med eller utan hund.

 

 

 

 


Präst på Väla
 

torsdagar klockan 11–13 finns en präst vid samtalsbänken på Väla köpcentrum. Välkommen du som vill prata!
 

 

 

 

 

Stöd och hjälp
 

Allan Sjöstedt finns tillgänglig för diakonala samtal på tisdagar klockan 9.30–11.30 i Björka församlingsgård. Allan har telefon 042-717 65 och e-post allan.sjostedt@svenskakyrkan.se

 

 

 

 


Försångare vid högmässa
 

Vid våra högmässor blir det alltid extra musikalisk medverkan av försångare eller kör. Tio minuter före högmässans början övas dagens psalmer.

Se gudstjänstschemat.
 

 

 


 

Gravrättsinnehavare söks
 

På vissa gravplatser på våra kyrkogårdar har skyltar satts upp med en uppmaning att kontakta pastorsexpeditionen. För att gravböckerna ska bli ordentligt uppdaterade vill vi komma i kontakt med anhöriga eller andra som känner till något om anhöriga till den/dem som är gravsatta på gravplatsen. Får vi inte kontakt med anhöriga finns risk för att gravplatsen kommer att betraktas som återlämnad till huvudmannen. Det kan medföra att gravanordningen tas bort.
 

 

 

 


Samtalsgrupp
 

Samtalsgruppen ”Möte med Lukas” träffas i Kupan i Påarp på måndagar jämna veckor klockan 9.30–11.30 med start den 3 september. Ledare är Allan Sjöstedt.

 

 

 

 

 

Alfakurs
 

Vi har en Alfakurs för alla som vill lära sig mer om den kristna tron och tillsammans med andra söka svar på livets frågor. Vi kommer att träffas varannan onsdag klockan 18 i Mörarps församlingshem. Kvällen inleds med att vi äter en enkel kvällsmåltid till en kostnad av 40 kronor. Därefter ser vi en kort film eller lyssnar på ett föredrag kring kvällens tema. Efter presentationen av dagens ämne träffas vi för att samtala i mindre grupper.


Alfakursen är en introduktionskurs i kristen tro och kommer från början från England, men är nu spridd över hela världen. På 1990-talet kom Alfakurserna till Sverige och finns nu i många olika kyrkor och samfund.

 

Årets Alphagrupp gör uppehåll under julhelgen för att fortsätta träffas under våren. Första träffen 2019 är onsdagen den 16 januari.
 

Intresseanmälan till Allan Sjöstedt, allan.sjostedt@svenskakyrkan.se telefon 042-717 65 eller till Maria Dahlman, maria.dahlman@svenskakyrkan.se

telefon 042-717 35.

 

 

 

 


 

Dialogen
 

Dialogen är för dig som tidigare varit med i katekumenatet. Vi träffas varannan onsdagskväll i Mörarps församlingshem. Ledare är Maria Dahlman.
 

Ledare: Maria Dahlman
 

 

 

 


Kyrkans kvällsgrupp i Mörarp
 

Välkommen till Kyrkans kvällsgrupp i Mörarps församlingshem! Vi träffas igen måndagen den 10 september klockan 19 och därefter på måndagar udda veckor. Vad händer i Kvällsgruppen? Kom och se! Titta gärna in och ha trevligt tillsammans med oss!

Kontaktperson: Elisabet Hersborn, telefon 042-710 26.

 

 

 

 


 

Frillestads kyrkliga syförening
 

Frillestads kyrkliga syförening träffas följande torsdagar klockan 18.30–20.30 i Kupan i Påarp: den 29 november, 17 januari, 21 februari, 21 mars och 25 april.

 

Vi handarbetar, pratar, trivs och gör ibland någon utflykt.

 

Kontaktperson är Eva Mellby, telefon 042-22 79 21.

 

 

 

 


Besöksgruppen
 

Många längtar efter att någon ska komma och hälsa på. Vi i besöksgruppen går hem till den som vill träffa en medmänniska för en stunds gemenskap. Om du vill få besök eller om du vill vara med i besöksgruppen är du välkommen att höra av dig till Maria Dahlman, telefon 042-717 35.

 

Gruppen träffas i Mörarps församlingshem en tisdag i månaden klockan 9.30.

 

 

 

 

 

Våra körer

 

Välkommen att vara med i någon av våra körer. Läs mer.

 

 

 

 

 

Alla våra barngrupper

 

Välkommen till våra barngrupper i höst. Se alla grupper och tider.

 

 

 

 

Grupper för vuxna

Läs mer!

 

 

 

 

Våra gudstjänster

 

Se programmet!

 

 

 

 

Mer musik!

Se musik i våra kyrkor!

 

 

 

 

 

Våra arrangemang sker i samarbete med studieförbundet Sensus.

 

 

 


 

 

  KYRKTAXI

 

Regler för Kyrktaxi


Kyrktaxi kan beställas för skjuts till alla sammankomster under "Gudstjänster och musik" (gudstjänster, musikgudstjänster och konserter i vår församling).

Läs här!

 

Kyrktaxi kan också beställas till sammankomster med Lekmannakåren i Kropps församling.

 

Detta innebär alltså att kyrktaxi  inte bekostas av församlingen för resor till andra arrangemang – såsom öppen gemenskap, allsångskvällar, luncher, samtalsgrupper och liknande.


Beställ gärna kyrktaxi dagen innan!

 

Till Mörarp, Hässlunda, Välluv, Frillestad, Kupan i Påarp, Kropp och Björka:

Ring Taxi Helsingborg,

telefon: 042-180 200.

 

 

 

 

 

  VÅRA FÖRSAMLINGSHEM

 

Mörarps församlingshem

Adress: Brandmansgatan 3 i Mörarp

 

Björka församlingsgård

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Kupan i Påarp

Adress: Lokföraregatan 20 C i Påarp

 

Välluvs församlingsgård

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads församlingshem

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

  VÅRA KYRKOR

 

Mörarps kyrka

Adress: Brandmansgatan 3, Mörarp

 

Hässlunda kyrka

Adress: Gamla Tågarpsvägen 283, Mörarp

 

Kropps kyrka

Adress: Kropps kyrkväg 36, Mörarp

 

Björkakyrkan

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Välluvs kyrka

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads kyrka

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

 
   Kropps kyrka Björkakyrkan Mörarps kyrka Hässlunda kyrka Välluvs Kyrka Frillestads kyrka Kupan i Påarp
Kropps församling, Lunds stift, Postadress/besöksadress: Merkuriusgatan 215, 254 72 ÖDÅKRA     Telefon: 042-717 00
E-post:
kropps.forsamling@svenskakyrkan.se