••Kropps församling   Svenska kyrkan
Aktuella aktiviteter

Det händer i församlingen

 

 

 

Gudstjänster på söndag


På söndag den 20 januari är det andra söndagen efter trettondedagen med temat "Livets källa". Välkommen till våra gudstjänster! Vi firar mässa i Mörarps kyrka klockan 11 och kvällsgudstjänst i Björkakyrkan klockan 17. Allan Sjöstedt leder gudstjänsterna och Anna Keller är kantor.
 

 

 

 

 

Luncher i Påarp


Välkommen till våra luncher i Kupan i Påarp klockan 12 följande måndagar: den 21 januari, 4 februari och 18 februari. Lunchen inleds med andakt. Maten består av husmanskost och kostar 40 kronor.

 

 

 

 

 

Allsångskväll
 

Kom och sjung med Eva och Kurt Mellby med gäster. Följande dagar klockan 18–20 blir det allsång: onsdag 23 januari i Kupan i Påarp då Göran Brontz är gäst och onsdag 20 februari i Mörarps församlingshem.

 

 

 

 

 

Kyrkbio i Mörarp

 

Några fredagar klockan 18 öppnar vi upp Mörarps kyrka för Kyrkbio. Vi visar filmer med olika teman och budskap och vid varje tillfälle bjuder vi på popcorn och dricka.

(Barn under nio år kommer i vuxet sällskap.)

 

Fredag 1 februari ser vi Walt Disney och Pixars film ”Den gode dinosaurien”.

 

Fredag 1 mars: "Lasse-Majas detektivbyrå – Det första mysteriet".


Fredag 5 april: "Prinsen av Egypten".
 

 

 

 

 

Dopfester på kyndelsmässodagen

 

På kyndelsmässodagen, söndagen den 3 februari blir det dopfester med gudstjänst/andakt, kaffe och tårta!

 

De som döpts under året i Kropps församling får en inbjudan att hämta sitt dopkors. Våra präster, barnledare och barnkörer medverkar.

 

Välluvs kyrka kl. 11:

Dopfestgudstjänst. Barnkörerna Lövsångarna och Lövmix medverkar. Doptårta serveras. Anna Kulle Säfstrand är präst.

 

Kropps kyrka kl. 14:

Andakt med utdelande av dopkors. Barnkören Sånglärkorna medverkar. Doptårta serveras. Anna Kulle Säfstrand är präst.

 

Mörarps kyrka kl. 16:

Andakt med utdelande av dopkors. Barnkörerna Sångfåglarna och Sångmix medverkar. Doptårta serveras. Anna Kulle Säfstrand är präst.

 

 

 

 

 

Eftermiddagskaffe i Björka
 

Välkomna till en stunds gemenskap med en kopp kaffe med dopp.

 

I Björka församlingsgård träffas vi måndagen den 4 februari klockan 14. Eva och Kurt Mellby sjunger och visar bilder på temat ”Året i helg och söcken.”


Alla eftermiddagskaffe börjar klockan 14 och varar i cirka två timmar.

 

 

 

 

 

Kyrkosångernas favoriter


Söndagen den 10 februari klockan 17 bjuds det på kyrkosångernas favoriter vid kvällsgudstjänsten i Frillestads kyrka. Carolina Tholander sjunger omtyckta sånger som ”Herren är min herde”, ”Pie Jesu” och ”Ave Maria” och Olof Tholander spelar orgel.

 

 

 

 


Lekmannakårens program

Lekmannakåren i Kropps församling arrangerar regelbundet församlingsaftnar med trevliga program. Ordförande är Kurt Mellby.

Torsdag 14 februari kl. 18.30
Församlingsafton i Mörarps församlingshem. Ingmar Skogar visar bildspel om ”Mongoliet – landet med den blå himlen”.

Torsdag 14 mars kl. 18.30
Församlingsafton i Välluvs församlingsgård. Musik från 40-talet och framåt med ”Dinos”.

Torsdag 11 april kl. 18.30
Församlingsafton i Björka församlingsgård. Ulrik Alm berättar och visar bilder om ”Brasilien – mycket vildmark och lite storstad”.

Torsdag 18 april kl. 18.30
Skärtorsdagsmässa i Välluvs kyrka. Karin och Rickard Johansson medverkar med sång i kyrkan och med ett litet program vid samkvämet.

Torsdag 9 maj kl. 18.30
Församlingsafton i Mörarps församlingshem. ”Sången i våra hjärtan” med Britt-Marie Thorsell och Tommy Revemark.


Torsdag 13 juni kl. 18.30
Friluftsgudstjänst vid Välluvs församlingsgård. Magnus Wittgren medverkar med sång. Inomhus vid dåligt väder.

 

 

 

 

 

Bokliden i Mörarp


På vårdboendet Bokliden i Mörarp firar vi gudstjänster klockan 15.30 tisdagarna den 19 februari, 19 mars, 16 april och 14 maj.

 

 

 

 

 

Eftermiddagskaffe i Påarp
 

Välkomna till en stunds gemenskap med en kopp kaffe med dopp.

 

I Kupan i Påarp får vi den 22 februari lyssna till Kjell Arne Gren och Leif Ahlberg. De kommer att framföra musik på temat ”Sjung för Guds skull.”

Alla eftermiddagskaffe börjar klockan 14 och varar i cirka två timmar.

 

 

 

 

 

Körkonsert med passionsmusik

 

Frillestads kyrka

Söndag 3 mars kl. 17

 

På fastlagssöndagen blir det körkonsert med musik inför påsken med Kropps vokalensemble. Carolina Tholander leder kören och Olof Tholander spelar orgel och piano. Efter konserten serveras fastlagsbullar.

 

 

 

 

 

Minns du sången på Bokliden
 

Torsdagarna den 7 mars och den 2 maj samlas vi på vårdboendet Bokliden i Mörarp klockan 15.30 för att tillsammans sjunga gamla psalmer och andliga sånger.

 

 

 

 


Messy Church
 

Vi börjar klockan 17.30 med kvällsmat och pyssel innan en liten andakt avslutar kvällen klockan 19.30.

 

Det blir Messy Church följande dagar:
 

Tisdag 12 mars i Mörarps församlingshem.

 

Fredag 26 april i Välluvs församlingsgård.

 

 

 

 

 

Mariamusik

 

Hässlunda kyrka

Söndag 24 mars kl. 14

 

På Jungfru Marie bebådelsedag bjuder barnkörerna Lövsångarna och Lövmix och Allsångsgruppen på ett program med Mariamusik i Hässlunda kyrka. Nathalie Nygren och Carolina Tholander är körledare. Efter programmet serveras våfflor på kyrkbacken.

 

 

 

 

 

Barnmusikal i Frillestad

 

Barn från barngrupperna och barnkörerna i Påarp framför musikalen "Petrus" på palmsöndagen den 14 april klockan 14 i Frillestads kyrka.
 

 

 

 

 

Påskens musik framförs


Frillestads kyrka

Långfredag 19 april kl. 17
 

På långfredagens kväll blandas stilla körsång och orgelmusik med textläsningar. Det blir en musikgudstjänst där Kropps diskantkör sjunger under ledning av Carolina Tholander och Olof Tholander spelar orgel. Det blir vackra körsånger, men även orgelmusik av Bach och ur Korsets väg av Dupré.

 

 

 

 

 

Gospelkonsert med nattvard


Björkakyrkan

Söndag 12 maj kl. 17

 

Gospelmässa med nattvard blir det i Björkakyrkan i maj. Björkakören och instrumentalister medverkar under ledning av Anna Keller.

 

 

 

 


Vårkonsert med ”Förklädd Gud”

 

Frillestads kyrka

Söndag 19 maj kl. 17


Kör, solister och stor orkester framför Lars-Erik Larssons välkända lyriska svit ”Förklädd Gud”, men även highlights från musikaler som ”Jesus Christ Superstar”, ”Josef drömtydaren" och "Mose i tiden". Dessutom får vi sjunga in sommaren tillsammans med körerna och orkestern i "Den blomstertid nu kommer", "Idas sommarvisa" och "Vi är blommor".

 

Kropps vokalensemble, barnkörerna Lövsångarna och Lövmix och en orkester med stråkar, blåsare, slagverk, piano och orgel medverkar under ledning av Carolina och Olof Tholander och Nathalie Nygren.

 

 

 

 

 

Lunchservering i Mörarp

 

måndagar och torsdagar under terminerna klockan 12–13 serveras lunch i Mörarps församlingshem till en kostnad av 40 kronor. Klockan 11.45 hålls en andakt.

 

Se matsedeln.

 

 

 

 

 

En stilla stund i vardagen
 

Välkommen till en stunds stillhet i Mörarps kyrka. I en enkel gudstjänst där bönen är i centrum får vi lyfta fram det som är viktigt för oss. Vi samlas i Mörarps kyrka varje onsdag mellan klockan 18 och 18.30 från och med onsdagen den 16 januari.
 

 

 

 

 

Hundpromenader
 

Klockan 18 varje torsdag går vi på promenad i Mörarp, samlingspunkt är församlingshemmets parkering. Vi går i långsam takt i ungefär en timme. Promenaderna vänder sig till alla som vill ha sällskap på sin kvällsrunda. Att promenera tillsammans ger både gemenskap och trygghet. Alla är välkomna att promenera med oss – med eller utan hund.

 

 

 

 


Präst på Väla
 

torsdagar klockan 11–13 finns en av våra präster vid samtalsbänken på Väla köpcentrum. Välkommen du som vill prata!
 

 

 

 

 

Stöd och hjälp
 

Allan Sjöstedt finns tillgänglig för diakonala samtal på tisdagar klockan 9.30–11.30 i Björka församlingsgård. Allan har telefon 042-717 65 och e-post allan.sjostedt@svenskakyrkan.se

 

 

 

 


Försångare vid högmässa
 

Vid våra högmässor blir det alltid extra musikalisk medverkan av försångare eller kör. Tio minuter före högmässans början övas dagens psalmer.

Se gudstjänstschemat.
 

 

 


 

Gravrättsinnehavare söks
 

På vissa gravplatser på våra kyrkogårdar har skyltar satts upp med en uppmaning att kontakta pastorsexpeditionen. För att gravböckerna ska bli ordentligt uppdaterade vill vi komma i kontakt med anhöriga eller andra som känner till något om anhöriga till den/dem som är gravsatta på gravplatsen. Får vi inte kontakt med anhöriga finns risk för att gravplatsen kommer att betraktas som återlämnad till huvudmannen. Det kan medföra att gravanordningen tas bort.
 

 

 

 


Samtalsgrupp
 

Samtalsgruppen ”Möte med Lukas” träffas i Kupan i Påarp på måndagar jämna veckor klockan 9.30–11.30. Ledare är Allan Sjöstedt.

 

 

 

 

 

Alfakurs
 

Vi har en Alfakurs för alla som vill lära sig mer om den kristna tron och tillsammans med andra söka svar på livets frågor. Vi kommer att träffas varannan onsdag klockan 18 i Mörarps församlingshem. Kvällen inleds med att vi äter en enkel kvällsmåltid till en kostnad av 40 kronor. Därefter ser vi en kort film eller lyssnar på ett föredrag kring kvällens tema. Efter presentationen av dagens ämne träffas vi för att samtala i mindre grupper.


Alfakursen är en introduktionskurs i kristen tro och kommer från början från England, men är nu spridd över hela världen. På 1990-talet kom Alfakurserna till Sverige och finns nu i många olika kyrkor och samfund.

 

Årets Alphagrupp gör uppehåll under julhelgen för att fortsätta träffas under våren. Första träffen 2019 är onsdagen den 16 januari.
 

Intresseanmälan till Allan Sjöstedt, allan.sjostedt@svenskakyrkan.se telefon 042-717 65 eller till Maria Dahlman, maria.dahlman@svenskakyrkan.se

telefon 042-717 35.

 

 

 

 


 

Dialogen
 

Dialogen är för dig som tidigare varit med i katekumenatet. Vi träffas varannan onsdagskväll i Mörarps församlingshem. Ledare är Maria Dahlman.
 

Ledare: Maria Dahlman
 

 

 

 


Kyrkans kvällsgrupp i Mörarp
 

Välkommen till Kyrkans kvällsgrupp i Mörarps församlingshem! Vi träffas igen måndagen den 10 september klockan 19 och därefter på måndagar udda veckor. Vad händer i Kvällsgruppen? Kom och se! Titta gärna in och ha trevligt tillsammans med oss!

Kontaktperson: Elisabet Hersborn, telefon 042-710 26.

 

 

 

 


 

Frillestads kyrkliga syförening
 

Frillestads kyrkliga syförening träffas följande torsdagar klockan 18.30–20.30 i Kupan i Påarp: den 17 januari, 21 februari, 21 mars och 25 april.

 

Vi handarbetar, pratar, trivs och gör ibland någon utflykt.

 

Kontaktperson är Eva Mellby, telefon 042-22 79 21.

 

 

 

 


Besöksgruppen
 

Många längtar efter att någon ska komma och hälsa på. Vi i besöksgruppen går hem till den som vill träffa en medmänniska för en stunds gemenskap. Om du vill få besök eller om du vill vara med i besöksgruppen är du välkommen att höra av dig till Maria Dahlman, telefon 042-717 35.

 

Gruppen träffas i Mörarps församlingshem en tisdag i månaden klockan 9.30.

 

 

 

 

 

Våra körer

 

Välkommen att vara med i någon av våra körer. Läs mer.

 

 

 

 

 

Alla våra barngrupper

 

Välkommen till våra barngrupper! Se alla grupper och tider.

 

 

 

 

Grupper för vuxna

Läs mer!

 

 

 

 

Våra gudstjänster

 

Se programmet!

 

 

 

 

Mer musik!

Se musik i våra kyrkor!

 

 

 

 

 

Våra arrangemang sker i samarbete med studieförbundet Sensus.

 

 

 


 

 

  KYRKTAXI

 

Regler för Kyrktaxi


Kyrktaxi kan beställas för skjuts till alla sammankomster under "Gudstjänster och musik" (gudstjänster, musikgudstjänster och konserter i vår församling).

Läs här!

 

Kyrktaxi kan också beställas till sammankomster med Lekmannakåren i Kropps församling.

 

Detta innebär alltså att kyrktaxi  inte bekostas av församlingen för resor till andra arrangemang – såsom öppen gemenskap, allsångskvällar, luncher, samtalsgrupper och liknande.


Beställ gärna kyrktaxi dagen innan!

 

Till Mörarp, Hässlunda, Välluv, Frillestad, Kupan i Påarp, Kropp och Björka:

Ring Taxi Helsingborg,

telefon: 042-180 200.

 

 

 

 

 

  VÅRA FÖRSAMLINGSHEM

 

Mörarps församlingshem

Adress: Brandmansgatan 3 i Mörarp

 

Björka församlingsgård

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Kupan i Påarp

Adress: Lokföraregatan 20 C i Påarp

 

Välluvs församlingsgård

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads församlingshem

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

  VÅRA KYRKOR

 

Mörarps kyrka

Adress: Brandmansgatan 3, Mörarp

 

Hässlunda kyrka

Adress: Gamla Tågarpsvägen 283, Mörarp

 

Kropps kyrka

Adress: Kropps kyrkväg 36, Mörarp

 

Björkakyrkan

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Välluvs kyrka

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads kyrka

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

 
   Kropps kyrka Björkakyrkan Mörarps kyrka Hässlunda kyrka Välluvs Kyrka Frillestads kyrka Kupan i Påarp
Kropps församling, Lunds stift, Postadress/besöksadress: Merkuriusgatan 215, 254 72 ÖDÅKRA     Telefon: 042-717 00
E-post:
kropps.forsamling@svenskakyrkan.se