••Kropps församling   Svenska kyrkan
Aktuella aktiviteter

Det händer i församlingen

 

 

 

Kyrkbio i Mörarp

 

Några fredagar klockan 18 öppnar vi upp Mörarps kyrka för Kyrkbio. Vi visar filmer med olika teman och budskap och vid varje tillfälle bjuder vi på popcorn och dricka.

(Barn under nio år kommer i vuxet sällskap.)

 

Fredag 1 mars: "Lasse-Majas detektivbyrå – Det första mysteriet".


Fredag 5 april: "Prinsen av Egypten".

 

 

 

 

 

Mässa på fastlagssöndagen

 

På söndag den 3 mars är det fastlagssöndagen med temat "Kärlekens väg". Då firar vi mässa i Mörarps kyrka klockan 11. Anna Kulle Säfstrand leder mässan och Olof Tholander är organist.

Vi sjunger psalmerna 135, 738, 45 och 137.
 

 

 

 

 

Körkonsert med passionsmusik

 

Frillestads kyrka

Söndag 3 mars kl. 17

 

På fastlagssöndagen blir det körkonsert med musik inför påsken med Kropps vokalensemble. På programmet står bland annat "Ave verum corpus" av Mozart och "Jesu bleibet meine Freude" av Bach.

 

Carolina Tholander leder kören och hörs även som sångsolist. Olof Tholander spelar orgel och piano och framför bland annat musik ut "Jesus Christ Superstar". Dessutom medverkar Lovisa Carnert som sångsolist i "Pie Jesu" av Lloyd Webber.

 

Inträdet är fritt och efter konserten serveras fastlagsbullar.

 

 

 

 

 

Luncher i Påarp


Välkommen till våra luncher i Kupan i Påarp varannan måndag klockan 12.

 

Följande måndagar serveras soppa: 4 mars, 1 april, 29 april och 27 maj.

 

Följande måndagar serveras lunch: den 18 mars, 15 april och 13 maj.

 

Lunchen inleds med andakt. Maten kostar 40 kronor och på matsedeln står husmanskost.

 

 

 

 

 

Eftermiddagskaffe i Björka
 

Välkommen till en stunds gemenskap med kaffe med dopp några måndagar klockan 14–16.
 

I Björka församlingsgård träffas vi den 4 mars då vi får besök av Birgitta Persson som sjunger och spelar för oss i programmet ”Vilken underbar värld.”
 

Den 8 april spelar Göran Brontz för oss under rubriken ”Från evergreen till schlager”.
 

Den 6 maj berättar Allan Sjöstedt om några av våra svenska psalmförfattare och vi får sjunga några psalmer.
 

 

 

 


Kafé i Mörarp
 

Tisdagen den 5 mars klockan 14 inbjuder Kyrkans kvällsgrupp till kafé i Mörarps församlingshem. Det blir hattutställning, underhållning och lotteri och man bjuder på kaffe och fastlagsbullar. Kom gärna i hatt!
 

 

 

 

 

Minns du sången på Bokliden
 

Torsdagarna den 7 mars och den 2 maj samlas vi på vårdboendet Bokliden i Mörarp klockan 15.30 för att tillsammans sjunga gamla psalmer och andliga sånger.

 

 

 

 


Messy Church
 

Vi börjar klockan 17.30 med kvällsmat och pyssel innan en liten andakt avslutar kvällen klockan 19.30.

 

Det blir Messy Church följande dagar:

 

Tisdag 12 mars i Mörarps församlingshem.

 

Tisdag 16 april i Välluvs församlingsgård.

 

 

 

 


Lekmannakårens program

Lekmannakåren i Kropps församling arrangerar regelbundet församlingsaftnar med trevliga program. Ordförande är Kurt Mellby.

Torsdag 14 mars kl. 18.30
Församlingsafton i Välluvs församlingsgård. Musik från 40-talet och framåt med ”Dinos”.

Torsdag 11 april kl. 18.30
Församlingsafton i Björka församlingsgård. Ulrik Alm berättar och visar bilder om ”Brasilien – mycket vildmark och lite storstad”.

Torsdag 18 april kl. 18.30
Skärtorsdagsmässa i Välluvs kyrka. Karin och Rickard Johansson medverkar med sång i kyrkan och med ett litet program vid samkvämet.

Torsdag 9 maj kl. 18.30
Församlingsafton i Mörarps församlingshem. ”Sången i våra hjärtan” med Britt-Marie Thorsell och Tommy Revemark.


Torsdag 13 juni kl. 18.30
Friluftsgudstjänst vid Välluvs församlingsgård. Magnus Wittgren medverkar med sång. Inomhus vid dåligt väder.

 

 

 

 

 

Mannekänguppvisning
 

Torsdagen den 14 mars klockan 18.30 bjuder ideella gruppen in till mannekänguppvisning i Mörarps församlingshem. Inträdet är 80 kronor och behållningen går till församlingens diakonala verksamhet. Vi serverar mat, dricka, kaffe och kaka och det blir lotterier. Det är klädesaffären Bolo i Bjuv som visar vår- och sommarmodet med mannekänger från ideella gruppen.
 

 

 

 


Bokliden
 

På vårdboendet Bokliden i Mörarp firar vi gudstjänster klockan 15.30 tisdagarna den 19 mars, 16 april och 14 maj.
 

 

 

 

 

Allsångskväll
 

Kom och sjung med Eva och Kurt Mellby med gäster. Följande onsdagar klockan 18–20 blir det allsång: den 20 mars i Kupan i Påarp, 17 april i Mörarps församlingshem och den 15 maj i Kupan i Påarp.

 

 

 

 


Kultur i Kropp
 

Torsdagen den 21 mars klockan 19 i Björka församlingsgård får vi besök av Olle Carlsson, präst sedan 30 år och nu kyrkoherde i Stockholm. Där har han arbetat mycket med gudstjänsten och tagit initiativ till Svenska kyrkans mest välbesökta huvudgudstjänst.
 

Olle Carlsson har medverkat i både radio och TV och är en omtyckt föredragshållare. Han har också skrivit böcker som ”Mitt himla liv”, som är en självbiografi där han berättar om sitt alkoholmissbruk.
 

I Kultur i Kropp kommer Olle Carlsson att tala kring gudstjänsten under temat ”En ny väg för kyrkan”. Föreläsningen är kostnadsfri, men man måste anmäla sig till pastorsexpeditionen på telefon 042-717 00 måndagar till torsdagar klockan 13–15.
 

 

 

 


Eftermiddagskaffe i Påarp
 

I Kupan i Påarp blir det eftermiddagskaffe några fredagar klockan 14–16.
 

Den 22 mars sjunger och spelar Birgitta Persson för oss. ”Vilken underbar värld” kallar hon sitt program.


Margita och Åke Jansson besöker oss den 26 april med ”bildgåtan”. De visar bilder, frågar och berättar om sina bilder.


Våren avslutas den 24 maj med att vi får besök av John Isberg och Ros-Marie Gren som framför en ”Blandad kompott”.

 

 

 

 

 

Mariamusik

 

Hässlunda kyrka

Söndag 24 mars kl. 14

 

På Jungfru Marie bebådelsedag bjuder barnkörerna Lövsångarna och Lövmix och Allsångsgruppen på ett program med Mariamusik i Hässlunda kyrka. Nathalie Nygren och Carolina Tholander är körledare. Efter programmet serveras våfflor på kyrkbacken.

 

 

 

 

 

Minns du sången
 

Fredagen den 29 mars klockan 14 i Mörarps församlingshem kommer vi tillsammans med Anna Keller och sångare ur Björkakören att sjunga andliga sånger och gamla välkända psalmer. Vi dricker också en kopp kaffe med dopp.

 

 

 

 

 

Musik – när vi får välja
 

Söndagen den 31 mars klockan 17 sjunger och spelar ungdomsgruppen Gaudium i Kropps kyrka tillsammans med unga ledare. De kallar programmet ”Musik – när vi får välja”.
 

 

 

 

 

Pilgrimsvandring
 

Under våren går vi på två pilgrimsvandringar. Den första är den 13 april klockan 10. Vi samlas vid parkeringen mitt emot Pålsjö krog för att sedan vandra cirka sex kilometer.
 

Nästa pilgrimsvandring är den 18 maj. Då samlas vi vid Raus kyrkas parkering klockan 10 och går en runda på cirka sex kilometer. Vi går i långsam takt med flera stopp för andakt, vila och mat. Medtag matsäck. Anmälan till Maria Dahlman, telefon 042-717 35 eller e-post: maria.dahlman@svenskakyrkan.se.

 

 

 

 

 

Barnmusikal i Frillestad

 

Barn från barngrupperna och barnkörerna i Påarp framför musikalen "Petrus" på palmsöndagen den 14 april klockan 14 i Frillestads kyrka.
 

 

 

 

 

Påskens musik framförs


Frillestads kyrka

Långfredag 19 april kl. 17
 

På långfredagens kväll blandas stilla körsång och orgelmusik med textläsningar. Det blir en musikgudstjänst där Kropps diskantkör sjunger under ledning av Carolina Tholander och Olof Tholander spelar orgel. Det blir vackra körsånger, men även orgelmusik av Bach och ur Korsets väg av Dupré.

 

 

 

 

 

Livsloppet
 

På annandag påsk den 22 april arrangeras livsloppet vid Mörarps församlingshem. Mellan klockan 10 och 14 kan man gå en tipsrunda och tipstalongen kostar 50 kronor som oavkortat går till fastekampanjen. Grillad korv och kaffe finnas att köpa. För barnen blir det en speciell tipsrunda med fina priser.

 

 

 

 


Födelsedagsfest
 

Onsdagen den 24 april bjuder församlingen in till födelsedagsfest i Välluvs församlingsgård. De som i år fyller 80, 85 eller 90 år och däröver kommer att få en inbjudan hem i brevlådan. Vi bjuds på mat, kaffe och musik.
 

 

 

 

 

Valborgsmässoafton firas
 

På valborgsmässoafton den 30 april klockan 20 sjunger våra barn- och vuxenkörer in våren vid kullarna mellan Lokvägen och Flybjärsvägen i Påarp. Det blir vårtal av Anna Kulle Säfstrand, godisregn, korvförsäljning och lotterier. Firandet inleds med fackeltåg och elden tänds klockan 20 av Påarps scoutkår och Helsingborg Östra IF som också står som arrangörer tillsammans med Wällufsbygdens hembygdsförening och Kropps församling.
 

Vid valborgsfirandet vid Hjalmars skog i Mörarp tänds elden med fackeltåg av Mörarps scoutkår klockan 20 och Björkakören, Sångfåglarna och Sångmix sjunger in våren. Det blir vårtal och möjlighet att köpa lotter, grillad korv och popcorn.

 

 

 

 

 

Gospelkonsert med nattvard


Björkakyrkan

Söndag 12 maj kl. 17

 

Björkakören och musiker bjuder på en glädjefylld gospelkonsert med nattvard under ledning av Anna Keller. Man får höra både nyare tongångar och gamla favoriter som ”The Lord Bless Thee” och ”Joyful, Joyful”. Efteråt serveras kvällsfika.

 

Per Knutsson spelar trummor och Paul Hinz hörs på elbas och kontrabas.

 

 

 

 

 

Kyrkogårdskafé
 

Fredagen den 17 maj mellan klockan 14 och 16 blir det kyrkogårdskafé på Mörarps kyrkogård. Välkommen att umgås och ställa frågor om kyrkogården! Vi bjuder på fika.
 

 

 

 


Vårkonsert med ”Förklädd Gud”

 

Frillestads kyrka

Söndag 19 maj kl. 17


Kör, solister och stor orkester framför Lars-Erik Larssons välkända lyriska svit ”Förklädd Gud”, men även highlights från musikaler som ”Jesus Christ Superstar”, ”Josef drömtydaren” och ”Mose i tiden”. Dessutom får vi sjunga in sommaren tillsammans med körerna och orkestern i ”Den blomstertid nu kommer”, ”Idas sommarvisa” och ”Vi är blommor”.

Vi har även lyckats engagera Marianne Mörck som kommer att recitera Hjalmar Gullbergs texter till ”Förklädd gud” under konserten och medverka med kåseri. Artisten och regissören Marianne Mörck har framträtt på ett stort antal teaterscener och medverkat i SVT i bland annat Wallanderfilmerna, Bonusfamiljen och Stjärnorna på slottet.

Vi hör Carolina Tholander som sopransolist och Martin Rask som barytonsolist. Kropps vokalensemble och en orkester med stråkar, blåsare, pukor, harpa, piano och orgel medverkar under ledning av Olof Tholander. Barnkörerna Lövsångarna och Lövmix sjunger under Nathalie Nygrens ledning och efter konserten serveras cider på kyrkbacken.
 

Biljetter säljs fr.o.m. 4/3:

På pastorsexpeditionen i Björka:
måndag–torsdag kl. 13–15, telefon 042-717 00
 

I Kupan i Påarp:

måndagar kl. 14.30–17 och
tisdagar kl. 17.30–20.30.


Biljettpris: 100 kr. Barn 4–12 år: 50 kr.


Gratis för barn 0–3 år som sitter i förälders knä.


Betalning med swish eller kontanter.
 

 

 

 


Prova på Alpha
 

Till dig som funderar på att börja en Alphakurs om kristen tro har vi en prova på träff onsdag 29 maj klockan 18.30 i Mörarps församlingshem. Ny Alphakurs börjar i september.

 

 

 

 

 

Församlingsutfärd i Skåne
 

Onsdagen den 12 juni är det dags för årets församlingsutfärd. I år går turen till mellersta Skåne och trakterna kring Ringsjön. Vi beger oss först till Eslöv där vi besöker Leksaksmuseet och dricker vårt medhavda kaffe. Därefter går färden vidare till Fulltofta och den vackra medeltidskyrkan. Vi besöker också Fulltofta storkhägn, ett stort storkhägn där det bedrivs ett storkprojekt för att få tillbaka en vild storkstam. Där får vi en guidad visning och är med vid dagens matning av storkarna.


Lunch äter vi på Bosjökloster. Sedan går vi på en guidad visning i slottet, kyrkan och parken. Därefter finns tid för eget utforskande och ett besök på utställningen om slottets 900-åriga historia. Det finns också möjlighet att besöka butiken i Röda huset innan färden går vidare till Billinge där vi avnjuter vårt eftermiddagskaffe på Trumpetarbostället. Där får vi också en visning av gården.


Buss avgår från Björka församlingsgård klockan 7.15, från ICA i Påarp klockan 7.30 och från ICA i Mörarp klockan 7.45. Beräknad hemkomst är cirka klockan 18.30.
Kostnad: 400 kronor inklusive lunch och eftermiddagskaffe. Medtag eget förmiddagskaffe.

 

Anmälan till pastorsexpeditionen, telefon 042-717 00, mellan den 2 maj och den 29 maj. Ange var ni vill stiga ombord på bussen och eventuella matallergier. Vi önskar också namn och telefonnummer till en anhörig eller god vän.
 

 

 

 

 

Lunchservering i Mörarp

 

måndagar och torsdagar under terminerna klockan 12–13 serveras lunch i Mörarps församlingshem till en kostnad av 40 kronor. Klockan 11.45 hålls en andakt.

 

Se matsedeln.

 

 

 

 

 

Skjuts till luncherna
 

Den som har svårt att själv ta sig till luncherna kan kontakta Birgitta, telefon 0760-13 99 69, och Henning, telefon 0763-10 60 03 klockan 9 samma dag som man önskar åka. Man åker i kyrkans minibuss med något trappsteg upp i bussen.
 

 

 

 

 

En stilla stund i vardagen
 

Välkommen till en stunds stillhet i Mörarps kyrka. I en enkel gudstjänst där bönen är i centrum får vi lyfta fram det som är viktigt för oss. Vi samlas i Mörarps kyrka varje onsdag mellan klockan 18 och 18.30 till och med den 29 maj.

 

 

 

 

 

Hundpromenader
 

Klockan 18 varje torsdag går vi på promenad i Mörarp, samlingspunkt är församlingshemmets parkering. Vi går i långsam takt i ungefär en timme. Promenaderna vänder sig till alla som vill ha sällskap på sin kvällsrunda. Att promenera tillsammans ger både gemenskap och trygghet. Alla är välkomna att promenera med oss – med eller utan hund.

 

Sista promenaden i vår är den 6 juni.

 

 

 

 


Präst på Väla
 

torsdagar klockan 11–13 finns en av våra präster vid samtalsbänken på Väla köpcentrum. Välkommen du som vill prata!
 

 

 

 

 

Stöd och hjälp
 

Allan Sjöstedt finns tillgänglig för diakonala samtal på tisdagar klockan 9.30–11.30 i Björka församlingsgård. Allan har telefon 042-717 65 och e-post allan.sjostedt@svenskakyrkan.se

 

 

 

 

 

Grönsaksodling
 

Under det här året kommer en grönsaksodling att startas upp i församlingen. Odlingen kommer att skötas av ideella krafter och syftet är att det som odlas ska användas i samband med kyrkluncher och motsvarande.

 

Om du tycker att detta låter intressant och skulle vilja engagera dig är du varmt välkommen att höra av dig till Johan Birgersson, telefon 073-634 17 69.
 

 

 

 


Försångare vid högmässa
 

Vid våra högmässor blir det alltid extra musikalisk medverkan av försångare eller kör. Tio minuter före högmässans början övas dagens psalmer.

Se gudstjänstschemat.
 

 

 


 

Gravrättsinnehavare söks
 

På vissa gravplatser på våra kyrkogårdar har skyltar satts upp med en uppmaning att kontakta pastorsexpeditionen. För att gravböckerna ska bli ordentligt uppdaterade vill vi komma i kontakt med anhöriga eller andra som känner till något om anhöriga till den/dem som är gravsatta på gravplatsen. Får vi inte kontakt med anhöriga finns risk för att gravplatsen kommer att betraktas som återlämnad till huvudmannen. Det kan medföra att gravanordningen tas bort.
 

 

 

 


Samtalsgrupp
 

Samtalsgruppen ”Möte med Lukas” träffas i Kupan i Påarp på måndagar jämna veckor klockan 9.30–11.30. Ledare är Allan Sjöstedt.

 

 

 

 

 

Alfakurs
 

Vi har en Alfakurs för alla som vill lära sig mer om den kristna tron och tillsammans med andra söka svar på livets frågor. Vi kommer att träffas varannan onsdag klockan 18 i Mörarps församlingshem. Kvällen inleds med att vi äter en enkel kvällsmåltid till en kostnad av 40 kronor. Därefter ser vi en kort film eller lyssnar på ett föredrag kring kvällens tema. Efter presentationen av dagens ämne träffas vi för att samtala i mindre grupper.


Alfakursen är en introduktionskurs i kristen tro och kommer från början från England, men är nu spridd över hela världen. På 1990-talet kom Alfakurserna till Sverige och finns nu i många olika kyrkor och samfund.

 

Intresseanmälan till Allan Sjöstedt, allan.sjostedt@svenskakyrkan.se telefon 042-717 65 eller till Maria Dahlman, maria.dahlman@svenskakyrkan.se

telefon 042-717 35.

 

 

 

 


 

Dialogen
 

Dialogen är för dig som tidigare varit med i katekumenatet. Vi träffas varannan onsdagskväll i Mörarps församlingshem. Ledare är Maria Dahlman.
 

Ledare: Maria Dahlman
 

 

 

 


Kyrkans kvällsgrupp i Mörarp
 

Välkommen till Kyrkans kvällsgrupp i Mörarps församlingshem! Vi träffas på måndagar udda veckor klockan 19. Vad händer i Kvällsgruppen? Kom och se! Titta gärna in och ha trevligt tillsammans med oss!

Kontaktperson: Elisabet Hersborn, telefon 042-710 26.

 

 

 

 


 

Frillestads kyrkliga syförening
 

Frillestads kyrkliga syförening träffas följande torsdagar klockan 18.30–20.30 i Kupan i Påarp: den 17 januari, 21 februari, 21 mars och 25 april.

 

Vi handarbetar, pratar, trivs och gör ibland någon utflykt.

 

Kontaktperson är Eva Mellby, telefon 042-22 79 21.

 

 

 

 


Besöksgruppen
 

Många längtar efter att någon ska komma och hälsa på. Vi i besöksgruppen går hem till den som vill träffa en medmänniska för en stunds gemenskap. Om du vill få besök eller om du vill vara med i besöksgruppen är du välkommen att höra av dig till Maria Dahlman, telefon 042-717 35.

 

Gruppen träffas i Mörarps församlingshem en tisdag i månaden klockan 9.30.

 

 

 

 

 

Våra körer

 

Välkommen att vara med i någon av våra körer. Läs mer.

 

 

 

 

 

Alla våra barngrupper

 

Välkommen till våra barngrupper! Se alla grupper och tider.

 

 

 

 

Grupper för vuxna

Läs mer!

 

 

 

 

Våra gudstjänster

 

Se programmet!

 

 

 

 

Mer musik!

Se musik i våra kyrkor!

 

 

 

 

 

Våra arrangemang sker i samarbete med studieförbundet Sensus.

 

 

 


 

 

  KYRKTAXI

 

Regler för Kyrktaxi


Kyrktaxi kan beställas för skjuts till alla sammankomster under "Gudstjänster och musik" (gudstjänster, musikgudstjänster och konserter i vår församling).

Läs här!

 

Kyrktaxi kan också beställas till sammankomster med Lekmannakåren i Kropps församling.

 

Detta innebär alltså att kyrktaxi  inte bekostas av församlingen för resor till andra arrangemang – såsom öppen gemenskap, allsångskvällar, luncher, samtalsgrupper och liknande.


Beställ gärna kyrktaxi dagen innan!

 

Till Mörarp, Hässlunda, Välluv, Frillestad, Kupan i Påarp, Kropp och Björka:

Ring Taxi Helsingborg,

telefon: 042-180 200.

 

 

 

 

 

  VÅRA FÖRSAMLINGSHEM

 

Mörarps församlingshem

Adress: Brandmansgatan 3 i Mörarp

 

Björka församlingsgård

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Kupan i Påarp

Adress: Lokföraregatan 20 C i Påarp

 

Välluvs församlingsgård

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads församlingshem

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

  VÅRA KYRKOR

 

Mörarps kyrka

Adress: Brandmansgatan 3, Mörarp

 

Hässlunda kyrka

Adress: Gamla Tågarpsvägen 283, Mörarp

 

Kropps kyrka

Adress: Kropps kyrkväg 36, Mörarp

 

Björkakyrkan

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Välluvs kyrka

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads kyrka

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

 
   Kropps kyrka Björkakyrkan Mörarps kyrka Hässlunda kyrka Välluvs Kyrka Frillestads kyrka Kupan i Påarp
Kropps församling, Lunds stift, Postadress/besöksadress: Merkuriusgatan 215, 254 72 ÖDÅKRA     Telefon: 042-717 00
E-post:
kropps.forsamling@svenskakyrkan.se