••Kropps församling   Svenska kyrkan
Aktuella aktiviteter

Det händer i församlingen

 

 

 

Eftermiddagskaffe
 

Välkommen till en stunds gemenskap med en kopp kaffe med dopp.
 

I Björka församlingsgård träffas vi måndagen den 7 maj då vi får lyssna till en musikalisk blandning med Christel Svensson från Ekeby.

 

Alla eftermiddagskaffe börjar klockan 14 och varar i cirka två timmar.

 

 

 


I Kupan i Påarp får vi fredagen den 27 april besök av Allan Sjöstedt som talar om ”Viktiga personer i mitt liv.”
 

Den 25 maj sjunger Ekeby PRO-kör under ledning av Britt Granström för oss. Vi får lyssna till ”Kända visor”.
 

Alla eftermiddagskaffe börjar klockan 14 och varar i cirka två timmar.

 

 

 

 

 

Gudstjänster och vårlunch

 

På söndag den 29 april är det 5:e söndagen i påsktiden och söndagens tema är "Att växa i tro". Vi firar högmässa i Välluvs kyrka klockan 11 där Joakim von Rosen spelar klarinett. Det blir även medverkan av gruppen "Dialogen" och Carolina Tholander är försångare.

Efter högmässan serveras vårlunch i Välluvs församlingsgård. Här får vi lyssna till mer musik med klarinett och piano.

Klockan 17 på söndag blir det även en kvällsgudstjänst i Hässlunda kyrka.

Maria Dahlman leder söndagens gudstjänster och Olof Tholander är organist.

 

 

 

 

 

Soppluncher i Kupan
 

Följande måndagar klockan 12–13 ordnas soppluncher i Kupan i Påarp: den 30 april och den 28 maj. Priset är 40 kronor inklusive kaffe och kaka. Välkommen att dela måltidsgemenskapen!

 

 

 

 


Valborg firas i Påarp och Mörarp
 

På valborgsmässoafton den 30 april klockan 20 sjunger sångare från våra barn-, ungdoms- och vuxenkörer in våren vid valborgsmässobålet vid kullarna mellan Lokvägen och Flybjärsvägen i Påarp. Där bjuds såväl på ”Vintern rasat ut” och ”Sköna maj” som vårtal, godisregn, korvförsäljning och lotterier. Årets vårtal hålls av Ingrid Dahlström.
 

Firandet inleds med fackeltåg från scoutlokalen på Ekebergavägen klockan 19.45 och elden tänds klockan 20 av Påarps scoutkår och Helsingborg Östra IF som också står som arrangörer tillsammans med Wällufsbygdens hembygdsförening och Kropps församling.


Vid valborgsfirandet i Mörarp på valborgsmässoafton klockan 20 medverkar Björkakören och barnkörerna i Mörarp. Här blir det vårtal av Anna Kulle Säfstrand.

 

 

 

 

 

Kyrkbio i Mörarp

 

Mörarps kyrka är församlingens mörkaste, vilken gör den till den perfekta biokyrkan. Välkommen att se film i kyrkan!


Fredag 4 maj klockan 18 visas "LasseMajas detektivbyrå", en film från 2015.

Vi bjuder på popcorn och dricka.

 

 

 

 

 

Bokliden i Mörarp
 

På vårdboendet Bokliden i Mörarp firas gudstjänst klockan 15.30 tisdagen den 8 maj.

 

 

 

 


Allsångskväll
 

Kom och sjung med Eva och Kurt Mellby med gäster. Följande onsdagar klockan 18–20 blir det allsång: den 16 maj i Mörarps församlingshem.

 

 

 

 

 

Lekmannakårens program

 

Lekmannakåren i Kropps församling arrangerar regelbundet församlingsaftnar med trevliga program. Ordförande är Kurt Mellby.

 

Torsdagen den 17 maj kl. 18.30
Församlingsafton i Mörarps församlingshem. Peru – i Inkafolkets fotspår. Lars Påhlson visar bilder.

 

Torsdagen den 14 juni kl. 18.30
Friluftsgudstjänst i Björka. Lovisa Carnert medverkar med sång samt med ett litet program vid samkvämet.

 

 

 

 

 

Välgörenhetskonsert
 

Söndag 20 maj kl. 17
Frillestads kyrka


Det blir en Astrid Lindgren-konsert med barnkörerna Lövsångarna och Lövmix och ungdomskören Chorus Mix som sjunger under ledning av Matilda Nordberg och Carolina Tholander. Det blir välkända sånger ur filmer som Pippi Långstrump, Madicken och Kalle Blomqvist.

 

I samband med konserten anordnar vi en insamling till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

 

 

 

 

 

Messy Church

 

En härlig kväll med mat, pyssel, musik och gemenskap. Vi börjar klockan 17.30 med att äta kvällsmat tillsammans inne i församlingshemmet. Efter maten presenteras kvällen tema och vi startar upp olika ”stationer” där vi pysslar och musicerar på temat. Det kommer att finnas pyssel av olika svårigheter och alla hjälps åt. Efter en liten stunds pyssel serveras kaffe.
 

Som avslutning har vi en andakt inne i kyrkan där vi knyter ihop det hela med sång, drama, betraktelse och bön. Kvällen avslutas senast klockan 19.30 och då kan vi gå hem i lugn och ro utan att behöva tänka på mat och disk. Förhoppningsvis har vi även fått något att fundera på och prata om. Så ta med dej familjen, grannen och alla andra som vill komma!

När och var?

Tisdag 22 maj kl. 17.30–19.30 i Välluvs församlingsgård.

 

 

 

 


Musik på Sörgården
 

Välkommen till Sörgården vid Eket utanför Örkelljunga söndagen den 27 maj klockan 15 då barnkörerna Sångfåglarna, Sånglärkorna och Sångmix avslutar sitt barnkörläger med ett musikkafé ute i det fria. Kaffe, saft och kaka serveras.
 

 

 

 


Vårkonsert
 

Söndag 27 maj kl. 17
Frillestads kyrka


Kropps vokalensemble ger en vårkonsert under ledning av Carolina Tholander. Annika Palmqvist spelar flöjt och Olof Tholander orgel och piano. Tillsammans framför de ett vår- och sommarprogram med bland annat ”Den blomstertid nu kommer”, Öhrwalls ”I denna ljuva sommartid” och Åhléns ”Sommarpsalm”. Det blir även Rathbones "Rejoice in the Lord alway", "Lacrimosa" ur Mozarts Requiem och musik ur "Förklädd Gud" av Lars-Erik Larsson.

 

Programmet innehåller repertoar från körresan till Gotland som äger rum i maj med bland annat framträdande i Visby domkyrka.

 

 

 

 


Blommor och skratt


Tisdagen den 29 maj klockan 18 blir det avslutningsmusikal i Frillestads kyrka.

 

Barnkörer från Mörarp och Björka och barngrupper från Mörarp och Påarp medverkar. Josefin Andersson spelar flöjt.

 

 

 

 

 

Församlingsutfärd till Österlen
 

 Onsdagen den 30 maj är det dags för årets församlingsutfärd. I år går turen till Österlen. Vi beger oss först till trakterna kring Tomelilla. På vägen stannar vi och dricker kaffe med franskbrödbulle. Målet för vår resa är det katolska benediktinklostret Mariavall utanför Tomelilla. En av systrarna berättar om klostret och dess verksamhet. Klostret driver oblatbageri, bokbinderi och en bokhandel.
 

Efter besöket på Mariavall beger vi oss till Simrishamn där vi avnjuter en god lunch. Efter lunch och kaffe åker vi vidare till Kivik där äppleträden lär stå i blom. I Kivik besöker vi Kiviks musteri. Vi får en guidad tur och det finns möjlighet att handla av musteriets produkter. Så går färden vidare till Brösarps backar och Ravlunda kyrka och kyrkogård där Fritiof Nilssons grav finns.


Nästa anhalt på färden är Flädergården i Vinslöv där vi dricker kaffe med våfflor. Flädergården säljer olika sorters produkter av fläder. Man har också en pelargonsamling med 6–700 olika pelargonsorter. Det finns möjlighet att handla sticklingar och plantor.


Bussen hämtar vid Björka församlingsgård klockan 7.15, vid Ica i Mörarp klockan 7.30 och vid Påarps station klockan 7.45. Vi beräknar att vara hemma igen mellan klockan 17.30 och 18. Vi kommer att resa i en buss som går att sänka, men som har tre trappsteg upp till passagerarplatserna. Subventionerat pris för resan är 350 kronor.


Anmälan till pastorsexpeditionen på telefon 042-717 00 från och med den 23 april. Senaste anmälningsdag är den 16 maj. Ange var ni vill stiga ombord på bussen och eventuella matallergier. Vi vill gärna också ha namn och telefonnummer till en anhörig eller god vän.

 

 

 

 

 

Sommarmusiken inleds
 

Söndag 17 juni kl. 18
Frillestads kyrka


I Frillestad inleder Carolina och Olof Tholander traditionsenligt sommarmusiken. I många år har de framfört sommarprogram i kyrkorna i södra Sverige och i sommar är Carolina även en av artisterna i ”Kul i juli” i Helsingborg. I Frillestad blir det musik av de klassiska mästarna blandat med ett och annat musikalörhänge. Ett varierat program med sopranröst, orgel och piano.

 

 

 

 


Pianoafton med Simon Danell


Söndag 1 juli kl. 18
Kropps kyrka


Påarpsbördige Simon Danell avlade förra året sin slutexamen från Kungliga musikkonservatoriet i Haag och har nyligen spelat in en cd-skiva med pianomusik. Han är numera bosatt i Holland, men gästar våra kyrkor med en pianoafton varje sommar med musik av de klassiska mästarna. I år får vi höra den berömda ”Månskenssonaten” av Beethoven och pianomusik av Liszt, Skrjabin och Chopin. I pausen serveras cider med tilltugg.

 

 

 

En stilla stund i vardagen
 

Välkommen till en stunds stillhet i Mörarps kyrka. I en enkel gudstjänst där bönen är i centrum får vi lyfta fram det som är viktigt för oss. Vi samlas i Mörarps kyrka mellan 18.30 och 19 varje onsdag till och med maj månad.

 

 

 

 

 

Luncher i Mörarp
 

måndagar och torsdagar klockan 12–13 serveras lunch i Mörarps församlingshem. Klockan 11.45 hålls en andakt.

 

Matsedeln som består av husmanskost till självkostnadspris finns här: Se matsedeln.

 

 

 

 


Präst på Väla
 

torsdagar klockan 11–13 finns vår präst Ingrid Dahlström vid samtalsbänken på Väla köpcentrum. Välkommen du som vill prata!
 

 

 

 


Hundpromenader
 

Klockan 18 varje torsdag går vi på promenad i Mörarp, samlingspunkt är församlingshemmets parkering. Vi går i långsam takt i ungefär en timme. Promenaderna vänder sig till alla som vill ha sällskap på sin kvällsrunda. Att promenera tillsammans ger både gemenskap och trygghet. Alla är välkomna att promenera med oss – med eller utan hund.
 

 

 

 

 

Stöd och hjälp
 

Allan Sjöstedt finns tillgänglig för diakonala samtal på tisdagar klockan 9.30–11.30 i Björka församlingsgård. Allan har telefon 042-717 65 och e-post allan.sjostedt@svenskakyrkan.se

 

 

 

 

 

Kropps kyrka har renoverats
 

Under sommaren har Kropps kyrka genomgått en yttre renovering. Alla fönster har bytts ut till nya och kyrkans fasader har vittats. Även sticketaket på lanterninen har renoverats och korset som kröner tornet har förgyllts. Som bidrag till finansieringen har församlingen erhållit kyrkoantikvarisk ersättning.

 

Kyrkan är nu öppen igen.
 

 

 

 


Försångare vid högmässa
 

Vid våra högmässor blir det alltid extra musikalisk medverkan av försångare eller kör. Tio minuter före högmässans början övas dagens psalmer.

Se gudstjänstschemat.
 

 

 


 

Gravrättsinnehavare söks
 

På vissa gravplatser på våra kyrkogårdar har skyltar satts upp med en uppmaning att kontakta pastorsexpeditionen. För att gravböckerna ska bli ordentligt uppdaterade vill vi komma i kontakt med anhöriga eller andra som känner till något om anhöriga till den/dem som är gravsatta på gravplatsen. Får vi inte kontakt med anhöriga finns risk för att gravplatsen kommer att betraktas som återlämnad till huvudmannen. Det kan medföra att gravanordningen tas bort.
 

 

 

 

  

Katekumenat och Dialogen
 

Välkommen att vara med i katekumenatet. Sedan några år tillbaka har vi haft katekumenatgrupper i vår församling. Nu finns chansen för dig att vara med i årets grupp. Katekumenatet vänder sig till dig som vill veta mer om kristen tro. Vi samtalar om frågor som dyker upp under livets gång och om den kristna tron. Vi träffas varannan onsdag klockan 19 i Mörarps församlingshem. Välkommen att anmäla dig till Maria Dahlman på telefon 042-717 35. Deltagarantalet är begränsat.


Ledare: Maria Dahlman

Dialogen är en grupp för dig som tidigare varit med i katekumenatet. Vi träffas varannan onsdag i Mörarps församlingshem.
 

Ledare: Maria Dahlman
 

 

 

 


Kyrkans kvällsgrupp i Mörarp
 

Välkommen till Kyrkans kvällsgrupp i Mörarps församlingshem! Vi träffas igen måndagen den 11 september klockan 19 och därefter på måndagar varannan vecka. Vad händer i Kvällsgruppen? Kom och se! Titta gärna in och ha trevligt tillsammans med oss!

Under året brukar kvällsgruppen bland annat anordna en julmarknad i Mörarps församlingshem.

Kontaktperson: Elisabet Hersborn, telefon 042-710 26.

 

 

 

 


 

Frillestads kyrkliga syförening
 

I vår träffas Frillestads kyrkliga syförening följande onsdagar klockan 18.30–20.30 i Kupan i Påarp: den 14 mars och 18 april.

 

Vi handarbetar, pratar, trivs och gör ibland någon utflykt.

 

Kontaktperson är Eva Mellby, telefon 042-22 79 21.

 

 

 

 


Besöksgruppen
 

Många längtar efter att någon ska komma och hälsa på. Vi i besöksgruppen går hem till den som vill träffa en medmänniska för en stunds gemenskap. Om du vill få besök eller om du vill vara med i besöksgruppen är du välkommen att höra av dig till Maria Dahlman, telefon 042-717 35.

 

Gruppen träffas i Mörarps församlingshem en tisdag i månaden klockan 9.30.

 

 

 

 

 

Våra körer

 

Välkommen att vara med i någon av våra körer. Läs mer.

 

 

 

 

 

Alla våra barngrupper

 

Välkommen till våra barngrupper i höst. Se alla grupper och tider.

 

 

 

 

Grupper för vuxna

Läs mer!

 

 

 

 

Våra gudstjänster

 

Se programmet!

 

 

 

 

Mer musik!

Se musik i våra kyrkor!

 

 

 

 

 

Våra arrangemang sker i samarbete med studieförbundet Sensus.

 

 

 


 

 

  KYRKTAXI

 

Regler för Kyrktaxi


Kyrktaxi kan beställas för skjuts till alla sammankomster under "Gudstjänster och musik" (gudstjänster, musikgudstjänster och konserter i vår församling).

Läs här!

 

Kyrktaxi kan också beställas till sammankomster med Lekmannakåren i Kropps församling.

 

Detta innebär alltså att kyrktaxi  inte bekostas av församlingen för resor till andra arrangemang – såsom öppen gemenskap, allsångskvällar, luncher, samtalsgrupper och liknande.


Beställ gärna kyrktaxi dagen innan!

 

Till Mörarp, Hässlunda, Välluv, Frillestad, Kupan i Påarp, Kropp och Björka:

Ring Taxi Helsingborg,

telefon: 042-180 200.

 

 

 

 

 

  VÅRA FÖRSAMLINGSHEM

 

Mörarps församlingshem

Adress: Brandmansgatan 3 i Mörarp

 

Björka församlingsgård

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Kupan i Påarp

Adress: Lokföraregatan 20 C i Påarp

 

Välluvs församlingsgård

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads församlingshem

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

  VÅRA KYRKOR

 

Mörarps kyrka

Adress: Brandmansgatan 3, Mörarp

 

Hässlunda kyrka

Adress: Gamla Tågarpsvägen 283, Mörarp

 

Kropps kyrka

Adress: Kropps kyrkväg 36, Mörarp

 

Björkakyrkan

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Välluvs kyrka

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads kyrka

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

 
   Kropps kyrka Björkakyrkan Mörarps kyrka Hässlunda kyrka Välluvs Kyrka Frillestads kyrka Kupan i Påarp
Kropps församling, Lunds stift, Postadress/besöksadress: Merkuriusgatan 215, 254 72 ÖDÅKRA     Telefon: 042-717 00
E-post:
kropps.forsamling@svenskakyrkan.se