••Kropps församling   Svenska kyrkan
Aktuella aktiviteter

Det händer i församlingen

 

 

 

Mässa på söndag

 

På söndag den 10 december är det 2:a söndagen i advent  och temat är "Guds rike är nära".

Då firar vi en mässa i Välluvs kyrka klockan 11 som leds av Ingrid Dahlström. Anna Keller är kantor.

Se hela gudstjänstprogrammet.
 

 

 

 

 

Luciakonserter
 

Frillestads kyrka
Lördag 9 december kl. 16
Söndag 10 december kl. 16 och 18


Lucia nalkas åter, i år med tre konserter! På lördagen står barnkörerna Sångfåglarna, Sångmix och Sånglärkorna, ungdomskören Chorus Mix och Björkakören för sången. På söndagen är det återigen Chorus Mix som sjunger, nu tillsammans med barnkörerna Lövsångarna och Lövmix från Påarp och Kropps diskantkör. Maria Wulff spelar flöjt. Körledare är Anna Keller, Matilda Nordberg och Carolina Tholander.


Vi bjuds på stämningsfulla, traditionella luciasånger som ”Goder afton”, ”Staffansvisa” och ”Så mörk är natten”, men även modernare sånger som Rutters ”Star Carol” och julscenen ur ”Skönheten och odjuret”.

 

Portarna öppnas 30 minuter före konsertens början.

Biljetter:
Vuxna: 50 kr.
Barn t.o.m. 12 år: Gratis, men alla måste ha en biljett!

Biljetter finns fr.o.m. 27/11:
 

På pastorsexpeditionen i Björka,

telefon 0706-09 73 74.
 

I Kupan i Påarp på måndagar kl. 14–19 och

på tisdagar kl. 17.30–20.30.
 

I Mörarps församlingshem på onsdagar kl. 14–17.

 

Platserna är numrerade.
 

 

 

 

 

Julfester
 

Välkommen på julfest! Kropps församling anordnar i år tre julfester i våra församlingshem där vi i olika åldrar får umgås och tillsammans fira julhögtid. Församlingen bjuder!

 

Anmälan till expeditionen, telefon 042-717 00, senast den 28/11. Ange Mörarp, Björka eller Välluv vid anmälan.

I Mörarps församlingshem blir det julfest tisdagen den 5 december klockan 12–14.30. Det blir musikunderhållning av dragspelsgruppen Accordion Trio som består av delar av Bjuvs dragspelsklubb.

I Björka församlingsgård blir det julfest för alla åldrar torsdagen den 7 december klockan 18–20. Vi bjuder på julmat, det blir möjlighet till enklare julpyssel och kören Voix Céleste både sjunger för oss och leder oss i dans kring granen.

I Välluvs församlingsgård blir det julfest onsdagen den 13 december klockan 12–14.30. Även här är det Accordion Trio som underhåller till maten.

 

 

 

 

 

 

Messy Church

 

En härlig kväll med mat, pyssel, musik och gemenskap. Vi börjar klockan 17.30 med att äta kvällsmat tillsammans inne i församlingshemmet. Efter maten presenteras kvällen tema och vi startar upp olika ”stationer” där vi pysslar och musicerar på temat. Det kommer att finnas pyssel av olika svårigheter och alla hjälps åt. Efter en liten stunds pyssel serveras kaffe.
 

Som avslutning har vi en andakt inne i kyrkan där vi knyter ihop det hela med sång, drama, betraktelse och bön. Kvällen avslutas senast klockan 19.30 och då kan vi gå hem i lugn och ro utan att behöva tänka på mat och disk. Förhoppningsvis har vi även fått något att fundera på och prata om. Så ta med dej familjen, grannen och alla andra som vill komma!

När och var?

Torsdag 14/12 kl. 17.30–19.30 i Välluvs församlingsgård.

Tisdag 30/1 kl. 17.30–19.30 i Mörarps församlingshem.

Tisdag 27/2 kl. 17.30–19.30 i Välluvs församlingsgård.

 

På söndagar kommer vi inte längre att ha några särskilda gudstjänster med små och stora, utan istället ser vi fram emot att barngrupper kommer medverka i våra ordinarie gudstjänster. Vi vill att alla i alla åldrar ska känna sig välkomna i alla gudstjänster!

 

 

 

 

 

Lekmannakårens program

 

Lekmannakåren i Kropps församling arrangerar regelbundet församlingsaftnar med trevliga program. Ordförande är Kurt Mellby.

 

Torsdagen den 14 december kl. 18.30
Kårens julfest i Mörarps församlingshem. Lena Persson kåserar över ämnet ”Julens traditioner”.

Torsdagen den 11 januari kl. 18.30
Årsmöte i Kupan i Påarp. Hemlig gäst.

Torsdagen den 8 februari kl. 18.30
Församlingsafton i Mörarps församlingshem. ”Till fots i Israel”. Komminister Bertil Rubin visar bilder.
 

 

 

 

 

Bokliden i Mörarp
 

På vårdboendet Bokliden i Mörarp firas gudstjänster klockan 15.30 tisdagarna den 19 december, 23 januari, och 20 februari.

 

 

 

 

 

Julen i våra kyrkor
 

Välkommen till våra kyrkor i jul! Se alla tider här.

 

Det blir bland annat julböner, midnattsgudstjänst och julottor med mycket musik. Våra kyrkor är smyckade med julkrubba och levande ljus och julens välkända psalmer sjungs.
 

 

 

 

 

Julens sånger
 

Björkakyrkan
Annandag jul 26 december kl. 14


Anna Keller och en av Björkakörens sångare, Disa Hedman, sjunger julens sånger i Björkakyrkan och vid julkaffet i församlingssalen efteråt. Det bjuds på klassiska julsånger som ”Jul, jul, strålande jul”, ”Gläns över sjö och strand” och nyare favoriter som ”Himlen i min famn” och ”Esmeraldas bön”.

 

 

 

 

 

Kyrkbio i Mörarp

 

Mörarps kyrka är församlingens mörkaste, vilken gör den till den perfekta biokyrkan. Välkommen att se film i kyrkan!


Onsdag 3 januari kl. 18: ”It’s a wonderful life” (1946). En svart-vit film om en man som glömmer bort det viktiga i sitt liv.


Fredag 9 februari kl. 18: ”Den lilla sjöjungfrun” (1989). Walt Disnyes klassiker.


Vi bjuder på popcorn och dricka.

 

 

 

 

 

Julkonserter
med Händels magnifika ”Messias”

 

Frillestads kyrka
Trettondedag jul 6 januari kl. 17
Söndag 7 januari kl. 17


Under trettondehelgen blir det två julkonserter i Frillestad med solister, körer och orkester! En stor ensemble bestående av Kropps vokalensemble, ungdomskören Chorus Mix, fyra solister och en orkester med 15 musiker bjuder på julmusik. Vi får höra stråkar, flöjter, oboe, trumpeter, pukor och orgel.


Solister är Carolina Tholander – sopran, Johanna Sannefors – alt, Johan Sandberg – tenor och Lars Arvidsson – baryton. Den meriterade Lars Arvidsson har framträtt vid landets alla operahus och även utomlands och gästar nu Frillestad för första gången. För den musikaliska ledningen svarar Olof Tholander.


Konserten inleds med traditionella julsånger som ”Stilla natt”, ”Gläns över sjö och strand” och ”O, helga natt”.

 

Därefter får vi lyssna till Händels berömda oratorium ”Messias” med den välkända och mäktiga ”Hallelujakören”. Första delen av verket handlar om Jesu födelse och den framförs i sin helhet. Från del två och tre får vi höra några av de mest kända sångerna.

Konserten beräknas vara två timmar och 45 minuter inklusive en paus på 20 minuter. (Första delen är beräknad till en timme och 30 minuter och andra delen som följer efter pausen till 55 minuter.)

 

Det blir även klockspel från kyrktornet och i pausen serveras glögg och pepparkakor.
 

Portarna öppnas klockan 16.30.

Biljetter:
Vuxen: 120 kr.
Ungdom t.o.m. 17 år: 80 kr.

Biljetter finns fr.o.m. 27/11:
 

På pastorsexpeditionen i Björka

telefon 0706-09 73 74.


I Kupan i Påarp

måndag 27/11, 4/12 och 11/12 kl. 14–19

tisdag 28/11, 5/12 och 12/12 kl. 17.30–20.30.

 

Platserna är numrerade.

 

 

 

 

 

 


Allsångskväll
 

Kom och sjung med Eva och Kurt Mellby med gäster. Följande onsdagar klockan 18–20 blir det allsång: den 17 januari i Mörarps församlingshem och den 14 februari i Kupan i Påarp.
 

 

 

 

 

Soppluncher i Kupan
 

Måndagarna den 22 januari och 5 februari klockan 12–13 ordnas soppluncher i Kupan i Påarp. Priset är 40 kronor inklusive kaffe och kaka. Välkommen att dela måltidsgemenskapen!
 

 

 

 

 

Eftermiddagskaffe
 

Välkommen till en stunds gemenskap med en kopp kaffe med dopp.
 

I Björka församlingsgård träffas vi måndagen den 5 februari klockan 14. Vi får då lyssna till Ulrik Alm som berättar och visar bilder under temat ”Ett år i nordvästskånsk natur”.
 

I Kupan i Påarp får vi fredagen den 23 februari lyssna till en ”Musikalisk resa genom 1900-talet”. Vi gästas av Eva och Kurt Mellby som sjunger och spelar för oss. Alla eftermiddagskaffen börjar klockan 14 och varar i cirka två timmar.
 

 

 

 

 

Kultur i Kropp
 

Den 1 mars klockan 18.30 får vi besök av professorn i teologi Samuel Rubensson som talar kring ämnet ”Från öknens fruktbara trädgårdar”. Mer information kommer i nästa Kyrknytt.
 

 

 

 

 

Mannekänguppvisning
 

Den 15 mars bjuder ideella gruppen in till mannekänguppvisning i Mörarps församlingshem. Bolo i Bjuv visar vårmodet. Mer information kommer i nästa Kyrknytt.
 

 

 

 

 

En stilla stund i vardagen
 

Välkommen till en stunds stillhet i Mörarps kyrka. I en enkel gudstjänst där bönen är i centrum får vi lyfta fram det som är viktigt för oss. Vi samlas i Mörarps kyrka mellan klockan 18.30 och 19 onsdagarna den 6/9, 20/9, 4/10, 18/10, 1/11, 15/11 och 29/11.
 

 

 

 

 

Luncher i Mörarp
 

måndagar och torsdagar klockan 12–13 serveras lunch i Mörarps församlingshem. Klockan 11.45 hålls en andakt.

 

Matsedeln som består av husmanskost till självkostnadspris finns här: Se matsedeln.

 

Sista lunchen före jul är den 4 december. Måndagen den 15 januari börjar luncherna igen.

 

 

 

 


Präst på Väla
 

torsdagar klockan 11–13 finns vår präst Ingrid Dahlström vid samtalsbänken på Väla köpcentrum. Välkommen du som vill prata!
 

 

 

 


Hundpromenader
 

Klockan 18 varje torsdag går vi på promenad i Mörarp, samlingspunkt är församlingshemmets parkering. Vi går i långsam takt i ungefär en timme. Promenaderna vänder sig till alla som vill ha sällskap på sin kvällsrunda. Att promenera tillsammans ger både gemenskap och trygghet. Alla är välkomna att promenera med oss – med eller utan hund.
 

 

 

 

 

Stöd och hjälp
 

Allan Sjöstedt finns tillgänglig för diakonala samtal på tisdagar klockan 9.30–11.30 i Björka församlingsgård. Allan har telefon 042-717 65 och e-post allan.sjostedt@svenskakyrkan.se

 

 

 

 

 

Kropps kyrka har renoverats
 

Under sommaren har Kropps kyrka genomgått en yttre renovering. Alla fönster har bytts ut till nya och kyrkans fasader har vittats. Även sticketaket på lanterninen har renoverats och korset som kröner tornet har förgyllts. Som bidrag till finansieringen har församlingen erhållit kyrkoantikvarisk ersättning.

 

Kyrkan är nu öppen igen.
 

 

 

 


Försångare vid högmässa
 

Vid våra högmässor blir det alltid extra musikalisk medverkan av försångare eller kör. Tio minuter före högmässans början övas dagens psalmer.

Se gudstjänstschemat.
 

 

 


 

Gravrättsinnehavare söks
 

På vissa gravplatser på våra kyrkogårdar har skyltar satts upp med en uppmaning att kontakta pastorsexpeditionen. För att gravböckerna ska bli ordentligt uppdaterade vill vi komma i kontakt med anhöriga eller andra som känner till något om anhöriga till den/dem som är gravsatta på gravplatsen. Får vi inte kontakt med anhöriga finns risk för att gravplatsen kommer att betraktas som återlämnad till huvudmannen. Det kan medföra att gravanordningen tas bort.
 

 

 

 

  

Katekumenat och Dialogen
 

Välkommen att vara med i katekumenatet. Sedan några år tillbaka har vi haft katekumenatgrupper i vår församling. Nu finns chansen för dig att vara med i årets grupp. Katekumenatet vänder sig till dig som vill veta mer om kristen tro. Vi samtalar om frågor som dyker upp under livets gång och om den kristna tron. Vi träffas varannan onsdag klockan 19 i Mörarps församlingshem. Välkommen att anmäla dig till Maria Dahlman på telefon 042-717 35. Deltagarantalet är begränsat.


Ledare: Maria Dahlman

Dialogen är en grupp för dig som tidigare varit med i katekumenatet. Vi träffas varannan onsdag i Mörarps församlingshem.
 

Ledare: Maria Dahlman
 

 

 

 


Kyrkans kvällsgrupp i Mörarp
 

Välkommen till Kyrkans kvällsgrupp i Mörarps församlingshem! Vi träffas igen måndagen den 11 september klockan 19 och därefter på måndagar varannan vecka. Vad händer i Kvällsgruppen? Kom och se! Titta gärna in och ha trevligt tillsammans med oss!

Under året brukar kvällsgruppen bland annat anordna en julmarknad i Mörarps församlingshem.

Kontaktperson: Elisabet Hersborn, telefon 042-710 26.

 

 

 

 


 

Frillestads kyrkliga syförening
 

I höst träffas Frillestads kyrkliga syförening följande tisdagar klockan 18.30–20.30 i Frillestads församlingshem: den 12 september, 10 oktober och 14 november.

 

Vi handarbetar, pratar, trivs och gör ibland någon utflykt.

 

Kontaktperson är Eva Mellby, telefon 042-22 79 21.

 

 

 

 


Besöksgruppen
 

Många längtar efter att någon ska komma och hälsa på. Vi i besöksgruppen går hem till den som vill träffa en medmänniska för en stunds gemenskap. Om du vill få besök eller om du vill vara med i besöksgruppen är du välkommen att höra av dig till Maria Dahlman, telefon 042-717 35.

 

Gruppen träffas i Mörarps församlingshem en tisdag i månaden med början den 19 september klockan 9.30.

 

 

 

 

 

Våra körer

 

Välkommen att vara med i någon av våra körer. Läs mer.

 

 

 

 

 

Alla våra barngrupper

 

Välkommen till våra barngrupper i höst. Se alla grupper och tider.

 

 

 

 

Grupper för vuxna

Läs mer!

 

 

 

 

Våra gudstjänster

 

Se programmet!

 

 

 

 

Mer musik!

Se musik i våra kyrkor!

 

 

 

 

 

Våra arrangemang sker i samarbete med studieförbundet Sensus.

 

 

 


 

 

  KYRKTAXI

 

Regler för Kyrktaxi


Kyrktaxi kan beställas för skjuts till alla sammankomster under "Gudstjänster och musik" (gudstjänster, musikgudstjänster och konserter i vår församling).

Läs här!

 

Kyrktaxi kan också beställas till sammankomster med Lekmannakåren i Kropps församling.

 

Detta innebär alltså att kyrktaxi  inte bekostas av församlingen för resor till andra arrangemang – såsom öppen gemenskap, allsångskvällar, luncher, samtalsgrupper och liknande.


Beställ gärna kyrktaxi dagen innan!

 

Till Mörarp, Hässlunda, Välluv, Frillestad, Kupan i Påarp, Kropp och Björka:

Ring Taxi Helsingborg,

telefon: 042-180 200.

 

 

 

 

 

  VÅRA FÖRSAMLINGSHEM

 

Mörarps församlingshem

Adress: Brandmansgatan 3 i Mörarp

 

Björka församlingsgård

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Kupan i Påarp

Adress: Lokföraregatan 20 C i Påarp

 

Välluvs församlingsgård

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads församlingshem

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

  VÅRA KYRKOR

 

Mörarps kyrka

Adress: Brandmansgatan 3, Mörarp

 

Hässlunda kyrka

Adress: Gamla Tågarpsvägen 283, Mörarp

 

Kropps kyrka

Adress: Kropps kyrkväg 36, Mörarp

 

Björkakyrkan

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Välluvs kyrka

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads kyrka

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

 
   Kropps kyrka Björkakyrkan Mörarps kyrka Hässlunda kyrka Välluvs Kyrka Frillestads kyrka Kupan i Påarp
Kropps församling, Lunds stift, Postadress/besöksadress: Merkuriusgatan 215, 254 72 ÖDÅKRA     Telefon: 042-717 00
E-post:
kropps.forsamling@svenskakyrkan.se