••Kropps församling   Svenska kyrkan
Aktuella aktiviteter

Det händer i församlingen

 

 

 

Midsommardagen
 

På midsommardagen den 23 juni inbjuds till friluftsgudstjänst vid Välluvs församlingsgård klockan 14. Anna Keller medverkar med sommarsånger och Allan Sjöstedt leder gudstjänsten.
 

 

 

 

 

Blomstergudstjänst
 

I midsommarhelgen, söndagen den 24 juni klockan 14, blir det blomstergudstjänst i Mörarps kyrka. Kyrkans kvällsgrupp smyckar kyrkan och medverkar i gudstjänsten som leds av Anna Kulle Säfstrand. Jarl Hersborn spelar violin och Christer Gnist dragspel.
 

Det blir kaffe, underhållning och blomsterlotteri i församlingshemmet.
 

 

 

 

 

Eftermiddagskaffe i Björka
 

Välkommen på en kopp kaffe med dopp i trä

gården vid Björka församlingsgård. Vi träffas torsdagen den 28 juni klockan 14–16. Vid regn är vi inne i församlingsgården.
 

 

 

 


Pianoafton med Simon Danell


Söndag 1 juli kl. 18
Kropps kyrka


Påarpsbördige Simon Danell avlade förra året sin slutexamen från Kungliga musikkonservatoriet i Haag och har nyligen spelat in en cd-skiva med pianomusik. Han är numera bosatt i Holland, men gästar våra kyrkor med en pianoafton varje sommar med musik av de klassiska mästarna. I år får vi höra den berömda ”Månskenssonaten” av Beethoven och pianomusik av Liszt, Skrjabin och Chopin. I pausen serveras cider med tilltugg.

 

 

 

Eftermiddagskaffe i Mörarp
 

I juli månad hälsas välkommen till eftermiddagskaffe i Mörarps församlingshems trädgård. Vi träffas torsdagar klockan 14–16 den 5 juli, 12 juli, 19 juli och 26 juli. Vid regn är vi i församlingshemmet.
 

 

 

 

 

Hjortshögs backe
 

Söndagen den 8 juli firar vi friluftsgudstjänst vid Hjortshögs backe. Allan Sjöstedt leder gudstjänsten som börjar klockan 14. Det är ett samarrangemang med Röda Korset som serverar kaffe. Vid regn är vi i Kropps kyrka.
 

 

 

 

 

Bokliden i Mörarp
 

Vi samlas även till gudstjänst på vårdboendet Bokliden klockan 15.30 tisdagarna den 17 juli och 28 augusti.

 

 

 

 

 

Sång, viola, gitarr och piano


Söndag 22 juli kl. 18
Mörarps kyrka


Storbandssångaren Petri Soikkeli framträder tillsammans med Emma och Lars Ljungberg. Med sång, viola, gitarr och piano framförs en varierad repertoar med bland annat ”Himlen är oskyldigt blå” av Ted Gärdestad och ”Whenever God” av Van Morrison. Petri Soikkeli har gjort sig känd som storbandssångare i Frank Sinatra-traditionen och Emma och Lars är frilansande musiker utbildade vid Musikhögskolan i Malmö.

 

 

 

 


En bukett duetter


Söndag 29 juli kl. 18
Frillestads kyrka


Matilda Nordberg, Nathalie Nygren och Erik Källner bjuder på programmet ”En bukett duetter” där välkända duetter från både musikalscenerna och den klassiska världen framförs med sång, piano och orgel. Vi får bland annat höra duetter från musikalen Kristina från Duvemåla, The Prayer och ”Blomsterduetten” ur operan Lakmé. Matilda påbörjar i höst organistutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö där även Nathalie har blivit antagen till kantorsutbildningen.

 

 

 

 

 

Eftermiddagskaffe i Kupan
 

Välkommen till eftermiddagskaffe i trädgården vid Kupan i Påarp. Vi träffas på torsdagar i augusti klockan 14–16 den 2 augusti, 9 augusti och 16 augusti. Vid regn är vi inne i Kupan.
 

 

 

 


Musikaliskt möte


Söndag 5 augusti kl. 18
Välluvs kyrka


Emma Dencker, violin, och Erik Wäcklén, gitarr och piano, musicerar. Tillsammans utvecklar de nya idéer för klassiska verk, visor och folkmusik. Emma är klassiskt utbildad violinist bosatt i Bårslöv medan Erik kommer från Umeå och har sina rötter i pop- och folkmusiken.

 

 

 

 

 

Hembygdsdag i Mörarp
 

Söndagen den 12 augusti inleds hembygdens dag i Mörarp med gudstjänst i Mörarps kyrka klockan 14. Christian Hersborn medverkar med saxofonspel och efteråt serverar hembygdsföreningen kaffe i vagnsmuseet.
 

 

 

 

 

Sommarkafé i Mörarp
 

I augusti är det dags för sommarkafé i trädgården vid Mörarps församlingshem. I år blir det ett sommarkafé som äger rum onsdagen den 15 augusti. Vid detta populära arrangemang musicerar traditionsenligt unga talanger från bygden under ledning av Carolina och Olof Tholander.

 

Vi får höra en rad musikaliska förmågor från Påarp och Mörarp ackompanjerade av husorkestern med Daniel Pålsson på trummor och klockspel, Håkan Wijk på elbas och trumpet och Olof Tholander på klaviaturer. Dessutom framträder Carolina Tholander och som gästartister hörs välkända sångerskorna Emma och Jenny Freij.


Kvällen börjar klockan 18.30 och det blir också allsång, lotterier, andakt och servering av kaffe, kakor och grillad korv. Klockan 21 avslutas kvällen med att flaggan halas medan nationalsången sjungs.

 

 

 

 

 

Hembygdsdag i Välluv

 

Söndagen den 19 augusti firas hembygdens dag i Välluv. Då inbjuder hembygdsföreningen traditionsenligt till många aktiviteter och servering i och kring museibyggnaderna. Hantverkare och utställare är på plats och museets omfattande samlingar visas. Dagen inleds med friluftsgudstjänst klockan 13 där Carolina Tholander medverkar med solosång.
 

 

 

 

 

Hundpromenader
 

Hundpromenaderna gör ett uppehåll under sommaren och börjar igen den 6 september. Vi samlas då som vanligt vid församlingshemmets parkering klockan 18.
 

 

 

 

 

En stilla stund i vardagen
 

Välkommen till en stunds stillhet i Mörarps kyrka. I en enkel gudstjänst där bönen är i centrum får vi lyfta fram det som är viktigt för oss. Vi samlas i Mörarps kyrka mellan 18.30 och 19 varje onsdag till och med maj månad.

 

 

 

 

 

Lekmannakårens program

 

Lekmannakåren i Kropps församling arrangerar regelbundet församlingsaftnar med trevliga program. Ordförande är Kurt Mellby.

 

Det blir nya program till hösten.

 

 

 

 

 

Luncher i Mörarp
 

måndagar och torsdagar under terminerna klockan 12–13 serveras lunch i Mörarps församlingshem. Klockan 11.45 hålls en andakt.

 

Det är sommaruppehåll för lunchserveringen och den börjar igen torsdagen den 6 september.

 

 

 

 


Präst på Väla
 

torsdagar klockan 11–13 finns vår präst Ingrid Dahlström vid samtalsbänken på Väla köpcentrum. Välkommen du som vill prata!
 

 

 

 

 

Stöd och hjälp
 

Allan Sjöstedt finns tillgänglig för diakonala samtal på tisdagar klockan 9.30–11.30 i Björka församlingsgård. Allan har telefon 042-717 65 och e-post allan.sjostedt@svenskakyrkan.se

 

 

 

 


Försångare vid högmässa
 

Vid våra högmässor blir det alltid extra musikalisk medverkan av försångare eller kör. Tio minuter före högmässans början övas dagens psalmer.

Se gudstjänstschemat.
 

 

 


 

Gravrättsinnehavare söks
 

På vissa gravplatser på våra kyrkogårdar har skyltar satts upp med en uppmaning att kontakta pastorsexpeditionen. För att gravböckerna ska bli ordentligt uppdaterade vill vi komma i kontakt med anhöriga eller andra som känner till något om anhöriga till den/dem som är gravsatta på gravplatsen. Får vi inte kontakt med anhöriga finns risk för att gravplatsen kommer att betraktas som återlämnad till huvudmannen. Det kan medföra att gravanordningen tas bort.
 

 

 

 

  

Katekumenat och Dialogen
 

Välkommen att vara med i katekumenatet. Sedan några år tillbaka har vi haft katekumenatgrupper i vår församling. Nu finns chansen för dig att vara med i årets grupp. Katekumenatet vänder sig till dig som vill veta mer om kristen tro. Vi samtalar om frågor som dyker upp under livets gång och om den kristna tron. Vi träffas varannan onsdag klockan 19 i Mörarps församlingshem. Välkommen att anmäla dig till Maria Dahlman på telefon 042-717 35. Deltagarantalet är begränsat.


Ledare: Maria Dahlman

Dialogen är en grupp för dig som tidigare varit med i katekumenatet. Vi träffas varannan onsdag i Mörarps församlingshem.
 

Ledare: Maria Dahlman
 

 

 

 


Kyrkans kvällsgrupp i Mörarp
 

Välkommen till Kyrkans kvällsgrupp i Mörarps församlingshem! Vi träffas igen måndagen den 11 september klockan 19 och därefter på måndagar varannan vecka. Vad händer i Kvällsgruppen? Kom och se! Titta gärna in och ha trevligt tillsammans med oss!

Under året brukar kvällsgruppen bland annat anordna en julmarknad i Mörarps församlingshem.

Kontaktperson: Elisabet Hersborn, telefon 042-710 26.

 

 

 

 


 

Frillestads kyrkliga syförening
 

I vår träffas Frillestads kyrkliga syförening följande onsdagar klockan 18.30–20.30 i Kupan i Påarp: den 14 mars och 18 april.

 

Vi handarbetar, pratar, trivs och gör ibland någon utflykt.

 

Kontaktperson är Eva Mellby, telefon 042-22 79 21.

 

 

 

 


Besöksgruppen
 

Många längtar efter att någon ska komma och hälsa på. Vi i besöksgruppen går hem till den som vill träffa en medmänniska för en stunds gemenskap. Om du vill få besök eller om du vill vara med i besöksgruppen är du välkommen att höra av dig till Maria Dahlman, telefon 042-717 35.

 

Gruppen träffas i Mörarps församlingshem en tisdag i månaden klockan 9.30.

 

 

 

 

 

Våra körer

 

Välkommen att vara med i någon av våra körer. Läs mer.

 

 

 

 

 

Alla våra barngrupper

 

Välkommen till våra barngrupper i höst. Se alla grupper och tider.

 

 

 

 

Grupper för vuxna

Läs mer!

 

 

 

 

Våra gudstjänster

 

Se programmet!

 

 

 

 

Mer musik!

Se musik i våra kyrkor!

 

 

 

 

 

Våra arrangemang sker i samarbete med studieförbundet Sensus.

 

 

 


 

 

  KYRKTAXI

 

Regler för Kyrktaxi


Kyrktaxi kan beställas för skjuts till alla sammankomster under "Gudstjänster och musik" (gudstjänster, musikgudstjänster och konserter i vår församling).

Läs här!

 

Kyrktaxi kan också beställas till sammankomster med Lekmannakåren i Kropps församling.

 

Detta innebär alltså att kyrktaxi  inte bekostas av församlingen för resor till andra arrangemang – såsom öppen gemenskap, allsångskvällar, luncher, samtalsgrupper och liknande.


Beställ gärna kyrktaxi dagen innan!

 

Till Mörarp, Hässlunda, Välluv, Frillestad, Kupan i Påarp, Kropp och Björka:

Ring Taxi Helsingborg,

telefon: 042-180 200.

 

 

 

 

 

  VÅRA FÖRSAMLINGSHEM

 

Mörarps församlingshem

Adress: Brandmansgatan 3 i Mörarp

 

Björka församlingsgård

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Kupan i Påarp

Adress: Lokföraregatan 20 C i Påarp

 

Välluvs församlingsgård

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads församlingshem

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

  VÅRA KYRKOR

 

Mörarps kyrka

Adress: Brandmansgatan 3, Mörarp

 

Hässlunda kyrka

Adress: Gamla Tågarpsvägen 283, Mörarp

 

Kropps kyrka

Adress: Kropps kyrkväg 36, Mörarp

 

Björkakyrkan

Adress: Merkuriusgatan 215, Ödåkra

 

Välluvs kyrka

Adress: Välluvsvägen 24, Påarp

 

Frillestads kyrka

Adress: Frillestadsvägen 215, Påarp

 

 

 

 

 
   Kropps kyrka Björkakyrkan Mörarps kyrka Hässlunda kyrka Välluvs Kyrka Frillestads kyrka Kupan i Påarp
Kropps församling, Lunds stift, Postadress/besöksadress: Merkuriusgatan 215, 254 72 ÖDÅKRA     Telefon: 042-717 00
E-post:
kropps.forsamling@svenskakyrkan.se